Asigurarea functionarii optime a statiei de epurare in sezonul rece

Asigurarea functionarii optime a statiei de epurare in sezonul rece


Care sunt pasii de urmat pentru a asigura functionarea in parametri a statiei de epurare si cum pot fi evitate cele mai frecvente probleme intampinate de operatorii din industria alimentara odata cu venirea frigului.

Incepand cu sfarsitul lunii octombrie, temperatura medie zilnica in Romania scade sub 10ºC, iar acest lucru se observa in functionarea statiilor de epurare. In zonele montane si subcarpatice acest fenomen incepe si mai devreme. Scaderea temperaturilor afecteaza implicit si apa din reactoarele biologice a unei statii de epurare. Efectul este incetinirea activitatii microorganismelor responsabile de eliminarea contaminantilor din apele uzate.

 

Impactul temperaturilor scazute poate prezenta inca de la inceput semne evidente precum: spumare, probleme de sedimentare, mirosuri, schimbarea culorii namolului activ. In acest caz actiunile de remediere putand fi demarate imediat. Exista insa, situatii in care dereglarea procesului nu este evidenta imediat, in special atunci cand apar speciile invazive, precum bacteriile filamentoase. Bacteriile filamentoase prolifereaza in conditii de temperatura scazuta si ajung sa „sufoce” bacteriile indigene, riscul cel mai ridicat fiind acela de a pierde tot namolul activ din statie.

 

De asemenea, daca in urma analizei chimice a efluentului, se observa cresteri ai concentratiei parametrilor, este un semn ca trebuie sa se actioneze imediat pentru a preveni problemele grave.

 

Pentru a contracara efectele cauzate de scaderea temperaturii, pot fi intreprinse mai multe masuri, redate in continuare. Acestea sunt atat masuri de preventie, cat si de corectie:

 

1) BIOAUGMENTAREA – introducerea de microorganisme (bacterii) in statie. Aceasta este solutia cea mai rapida, usor de inteles si intreprins, deoarece scaderea activitatii microorganismelor este compensata cu cresterea numarului acestora.

2) Controlul cantitatii de Oxigen dizolvat in bazinele de aerare si mentinerea acestuia la o valoare de minim 2 mg O2 /dm3.

3) Cresterea volumului de namol recirculat.

4) Asigurarea raportului optim de Carbon/ Azot/ Fosfor – CBO5:N:P = 100:5:1.

5) Cresterea dozei de reactivi chimici.

 

Actiunile enumerate mai sus pot fi luate imediat si pot fi facute de operatorul statiei de epurare, nu necesita cunostinte avansate si nici nu implica un efort financiar foarte mare.

 

COMBATEREA EFECTELOR VREMII RECI IN STATIILE DE EPURARE CU AJUTORUL BIOAUGMENTARII

Bioaugmentarea presupune adaugarea de colonii microbiene suplimentare pentru a compensa scaderea activitatii celor existente si este cea mai simpla si eficienta metoda pentru a sustine activitatea statiei de epurare.

 

Biopreparatele sunt amestecuri microbiene ce contin mai multe specii de bacterii, alge, precum si enzime, nutrienti, microelemente si care se adauga direct in sistemul de epurare. Acestea pot fi sub forma de pulberi sau lichide.

 

Cele mai eficiente formulari, in cazul apelor uzate industriale, cu incarcari mari, sunt cele cu actiune unica, punctuala. De exemplu, pentru o statie de epurare de la un abator de pasari se vor folosi doua, trei poate chiar patru tipuri de biopreparate, in functie de problemele intampinate.

 

In industria alimentara, cele mai utilizate biopreparate sunt cele pentru:

  • Sustinerea nitrificarii / denitrificarii.
  • Descompunerea uleiurilor si grasimilor
  • Combaterea bacteriilor filamentoase
  • Prevenirea spumarii
  • Inhibarea mirosurilor

 

Este recomandat sa se monitorizeze in continuare cantitatea de Oxigen dizolvat si valorile nutrientilor dupa aplicarea biopreparatelor, deoarece cresterea numarului acestora poate duce la o scadere de moment.

 

ALEGEREA FURNIZORULUI DE BIOPREPARATE SI STABILIREA SCHEMEI DE BIOAUGMENTARE

Unul dintre cele mai cunoscute brand-uri in domeniu este Microcat®, provine din Statele Unite ale Americii si este detinut de Monera Technologies. Dezvoltarea preparatelor Microcat a inceput in anii ’70 de catre BioScience. In

prezent este comercializat pe toate continentele, in peste 150 de tari.

 

Gama Microcat include peste 80 de preparate, din care circa 10 cu utilizare in industria alimentara. Produsele Microcat sunt disponibile si in Romania, iar unul dintre avantajele enumerate de distribuitorul acestora (Aqua DP) este faptul ca atunci cand se ofera o solutie de bioaugmentare unui beneficiar, aceasta se bazeaza pe experienta indelungata a personalului in statii de epurare industriale si pe cunoasterea proceselor de fabricatie din industria alimentara.

 

Conform informatiilor furnizate de reprezentantul Microcat, domnul Ing. Paul Chezan, stabilirea tratamentului de bioaugmentare poate fi facut atat de operatorul statiei de epurare, bazat pe experienta anterioara si pe datele rezultate din analize si masuratori, dar cel mai bine este sa fie facut de catre un inginer specializat Microcat, deoarece este garantat si gratuit.

 

Mai multe informatii despre cum puteti achizitiona bioaugmentatorii Microcat, gasiti pe pagina de web www.microcat.ro sau la telefon: 0748 538 844.



Poti fi interesat si de