Arad: Numarul focarelor de pesta porcina s-a dublat in doar cateva zile

Arad: Numarul focarelor de pesta porcina s-a dublat in doar cateva zile


Patru noi focare de pesta porcina africana au fost descoperite de autoritatile din Arad in ultimele patru zile, fata de trei cate existau vineri, iar trei localitati sunt afectate.

Directorul adjunct al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Rosu, a declarat ca au fost gasite animale bolnave in alte trei gospodarii din localitatea Siria, dar si intr-o gospodarie din localitatea Covasant.

 

“Sunt gospodarii care a avut fiecare cativa porci. Oamenii au sesizat ca s-au imbolnavit sau ca au murit, iar pe cei pe care i-am gasit vii, in total 14, i-am ucis preventiv. Testele realizate la laboratorul nostru din Arad au confirmat ca porcii erau bolnavi de pesta africana”, a precizat Marcel Rosu.

 

In total, in judet sunt confirmate sapte focare de pesta africana la porci domestici, in localitatile Siria, Curtici si Covasant. Pana acum, au fost ucisi preventiv aproximativ 90 de porci.

 

“In toate aceste zone au fost instituite masuri speciale, pe o raza de 10 kilometri fiind interzisa miscarea animalelor, este interzis comertul si au fost dezinfectate gospodariile afectate sau vecinatatile. Facem un apel la oameni sa inteleaga ca singura cale de a preveni raspandirea rapida a bolii este sa anunte imediat medicul veterinar daca observa semne neobisnuite in comportamentul animalelor, cum sunt lipsa poftei de mancare sau pete rosii pe corp. In niciun caz nu este voie sa sacrifice animalul, pentru ca prin carne se va raspandi boala. Cei care au avut animalele inregistrate vor fi despagubiti”, a mai declarat Rosu.

 

Reprezentantii DSVSA Arad au mai descoperit si un focar de pesta porcina africana la mistreti, in localitatea Araneag, unde a fost gasit un animal mort, iar testele au confirmat boala.

 

Primele trei focare de pesta africana din acest an au fost confirmate, in judet, la finalul saptamanii trecute, unul in Siria si doua in Curtici. Pe parcursul anului trecut, au fost in evolutie 33 de focare, dar toate au fost inchise pana la jumatatea lunii decembrie.Poti fi interesat si de