Aproape 1.600 de porci ucisi din cauza PPA intr-un judet din sudul tarii

Aproape 1.600 de porci ucisi din cauza PPA intr-un judet din sudul tarii


Un numar de 15 cazuri noi de pesta porcina africana au fost confirmate de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) din Bucuresti in trei localitati din judetul Teleorman - Navodari, Fantanele si Seaca.

Prezenta virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmata de IDSA Bucuresti in probele prelevate din 15 exploatatii non-profesionale, opt din localitatea Navodari, trei din comuna Fantanele si alte patru din comuna Seaca, a informat, marti, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Teleorman.

 

Potrivit sursei citate, in urma confirmarii diagnosticului, s-a dispus masura uciderii preventive a tuturor suinelor din exploatatiile respective. Actiunea a demarat marti, 9 iulie, in gospodariile din Navodari si Fantanele, iar miercuri, 10 iulie, vor fi ucisi si porcii bolnavi din comuna Seaca.

 

Pana la aceasta data, din cauza pestei porcine, in judetul Teleorman au fost ucisi 1.584 de porci, toti din gospodariile populatiei, a precizat directorul DSVSA, Iulian Ianculescu.

 

In urma eliminarii si neutralizarii animalelor din exploatatiile afectate, proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de lege, a adaugat directorul DSVSA.

 

Cele trei localitati in care au fost confirmate cazurile noi de pesta porcina sunt situate in proximitatea a doua fonduri de vanatoare din Lunca Dunarii, in care evoleuaza focare de PPA la porci mistreti.

 

Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA Teleorman sau autoritatilor locale, proprietarii animalelor afectate de PPA urmand a fi despagubiti de stat, in conditiile prevazute de lege.Poti fi interesat si de