Aproape 75.000 de porci, ce nu pot fi vanduti din cauza pestei, sacrificati in abatorul Unicarm

Aproape 75.000 de porci, ce nu pot fi vanduti din cauza pestei, sacrificati in abatorul Unicarm


Aproximativ 75.000 de porci care nu pot fi comercializati vii din cauza pestei porcine africane vor fi sacrificati in abatorul Unicarm din judetul Satu Mare in mai multe etape, informeaza un comunicat de presa transmis de catre Institutia Prefectului.

“Prefectul Radu Bud a convocat intr-o intalnire de lucru fermierii producatori in domeniul cresterii suinelor cu reprezentantul unuia dintre cei mai importanti procesatori de carne din tara, Vasile Lucut, pentru a gasi solutii pe termen scurt pentru valorificarea porcilor ajunsi la sfarsitul ciclului de crestere si care nu pot fi valorificati urmare a aparitiei focarelor de pesta porcina africana. In judetul Satu Mare, activitatea a 12 ferme de crestere intensiva a porcilor este grav afectata in prezent din cauza faptului ca amplasamentul acestora este cuprins in zone de restrictie pe o raza de 10 km fata de focarele de pesta porcina africana, insumand 75.000 de porci. Cu toate ca efectivele din ferme nu sunt afectate de pesta porcina africana, producatorii au interdictia de a-si desfasura activitatea de comert, fiind interzisa miscarea animalelor vii in aceste zone, conform planurilor de masuri pentru controlul bolii pesta porcina africana instituite”, precizeaza sursa citata.

 

Suinele vor fi sacrificate in etape in abatorul societatii, aceasta fiind singura masura agreata de catre Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Animalelor (DSVSA).

 

“Reprezentantul procesatorului de carne UNICARM s-a aratat dispus sa vina in sprijinul fermierilor si impreuna cu acestia a stabilit sa inceapa in cel mai scurt timp sacrificarea in etape a porcilor urmata de procedura de tratament termic, inclusiv de congelare prealabila, in cadrul halei de productie a societatii satmarene, aceasta fiind singura modalitate de procesare acceptata de Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Pentru eradicarea in cel mai scurt timp a focarelor active si evitarea propagarii pestei porcine africane, prefectul Radu Bud a dispus un Plan de masuri de verificare a starii de sanatate a porcilor din toate gospodariilor din UAT-urile afectate in acest moment de boala, implicand pe langa personalul din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si echipaje mixte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Jandarmerie, Politie si Politia de Frontiera”, a mai aratat Prefectura.

 



Poti fi interesat si de