Aprilie a fost a doua luna consecutiva de crestere a preturilor mondiale la alimente

Aprilie a fost a doua luna consecutiva de crestere a preturilor mondiale la alimente


Indicele global al preturilor produselor alimentare a crescut si in luna aprilie, pentru a doua luna consecutiv, ca urmare a majorarii preturilor la carne, uleiuri vegetale si cereale, care au contracarat scaderile de preturi la zahar si produse lactate, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.

 

In luna aprilie a acestui an, acest indice s-a situat la o medie de 119,1 puncte, in crestere cu 0,3% fata de nivelul de 118,8 puncte inregistrat in luna martie. Totusi, valoarea din luna aprilie 2024 este mai mica cu 9,6% comparativ cu valoarea inregistrata in luna aprilie a anului trecut.

 

Cresterea din luna aprilie s-a datorat in primul rand unui avans de 1,6% al preturilor la carne. Potrivit FAO, preturile mai mari la carnea de pasare, carnea de vita si oaie au compensat pentru scaderea usoara a preturilor la carnea de porc, datorata cererii slabe in Europa Occidentala si China.

 

Preturile la cereale au crescut si ele cu 0,3%, dupa trei luni de declin, sustinute de preturi mai mari de export la porumb. O crestere similara a fost inregistrata in cazul preturilor la uleiurile vegetale.

 

In schimb, preturile la zahar au scazut cu 4,4% in aprilie comparativ cu luna martie si cu 14,7% comparativ cu luna aprilie a anului trecut, pe fondul imbunatatirii prognozelor privind oferta mondiala. Productia de zahar se anunta a fi una peste asteptari in India si Thailanda, in timp ce imbunatatirea conditiilor meteo in Brazilia a atenuat temerile referitoare la urmatoarea recolta de trestie de zahar, a explicat FAO.

 

De asemenea, preturile la produse lactate au scazut cu 0,3% per total, dupa sase luni consecutive de declin, chiar daca pretul untului a continuat sa creasca si in luna aprilie din cauza diminuarii stocurilor in Europa Occidentala.

 

Separat, FAO a dat, vineri, publicitatii un nou raport cu privire la cererea si oferta de cereale. FAO si-a imbunatatit estimarile privind productia mondia la de cereale in sezonul 2023/24, pana la 2,846 miliarde de tone, de la 2,841 miliarde de tone cat estima luna trecuta, pe fondul noilor informatii primite din Myanmar si Pakistan.

 

FAO si-a ajustat estimarile privind productia mondiala de grau, in 2024, pana la 791 milioane de tone, de la 796 milioane de tone cat estima luna trecuta, din cauza faptului ca suprafetele insamantate cu grau in Uniunea Europeana au fost mai mici decat se preconiza.



Poti fi interesat si de