Apelul industriei alimentare catre Ministerul Mediului
Vineri, 05 Februarie 2016
Vineri, 05 Februarie 2016
Federatia Nationala PRO AGRO, Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe si Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicola ONIV au organizat, joi, o conferinta de presa cu titlul Ministerul Mediului ingroapa Romania si ii saraceste pe romani, pe tema legii 249/2015, privind deseurile rezultate din ambalaje.
Sistemul de reciclare trebuie sa fie gandit in asa fel incat sa impuna penalizari pe lant celor care sunt responsabili, nu celor care sunt multi si prosti, a declarat presedintele Federatiei Romalimenta, Sorin Minea, anunta Agerpres.
Propunerea noastra pentru Ministerul Mediului este in felul urmator: sa se creeze o lege in care sa se spuna clar cine sunt responsabili, iar costurile sa fie egale cu media costurilor din Europa. Sistemul de reciclare trebuie sa fie gandit de catre cei din minister in asa fel incat sa impuna penalizari pe lant celor care sunt responsabili, nu celor care sunt multi si prosti. La ora actuala, media este undeva la 50 de euro pe tona. Bulgaria este sub 30 de euro/tona, pe primul loc este Germania cu 270 de euro pe tona. La noi, la un calcul simplu iese, la cei 2 lei/kg, suma de 500 de euro pe tona, deci aproape dublu decat cel mai mare pret din Europa. Politicos ar fi din partea doamnei ministru ca, pana marti, sa ne informeze ca e dispusa sa discute cu noi", a spus Minea.
Suprataxa pe ambalaj i-a infuriat si pe cei din Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania (PRO AGRO). Presedintele acesteia, Emil Florian Dumitru, a afirmat: Introducerea unei penalitati in valoare de 2 lei pe kilogramul de ambalaj este injusta, iar modul fraudulos prin care a fost eliminata raspunderea OTR-urilor in noua Lege 249/2015, ne certifica faptul ca functionari din cadrul Ministerului Mediului sunt complici la falimentarea industriei alimentare romanesti. Solicitam organelor de ancheta sa restabileasca dreptatea si sa se ia masurile care se impun in acest caz.
Noua taxa va duce la sapa de lemn industria alimentara, e de acord si Stefan Nicolae, presedintele AGROSTAR. Agricultura si industria alimentara sunt pe cale sa dea faliment din lipsa de profesionalism a celor de la Ministerul Mediului, a declarat acesta.
Suprataxa inseamna o scumpire cu 30-40% a conservelor ieftine, anunta presedintele ROMCONSERV, Aurel Tanase. Noi producem in industria noastra 35.000 de tone de deseuri, cea mai mare parte din sticla. Aceasta suprataxa inseamna o scumpire cu 30-40% a conservelor ieftine, pe care firmele nu o pot suporta si o vor include in pret. O fabrica ce are o cota de 26% pe piata conservelor de legume si fructe, trebuie sa plateasca acum 1,2 milioane de lei pe luna, adica mai mult decat tot profitul anual.
Avertimentele privind situatia extrem de delicata in care vor fi plasate de acum incolo industria alimentara si producatorii agricoli au fost lansate catre Ministerul Mediului si catre celelalte institutii abilitate sa corecteze prevederile din noul act normativ, care vor duce la scumpiri iminente ce vor afecta puterea de cumparare a populatiei si la grave probleme economice pentru peste 12.000 de companii, releva comunicatul de presa emis de PRO AGRO.
In cadrul conferintei de presa a fost prezentat si pachetul de solutii pe care asociatiile initiatoare il propun Guvernului si celorlalte structuri decidente.
Acesta cuprinde:
1. Aplicarea prevederilor contractuale si a legislatiei in vigoare la momentul incheierii contractelor in cazul producatorilor care, de buna credinta, au incheiat contracte cu OTR-urile abilitate, au respectat prevederile contractuale, deci trebuie exonerati de raspunderea reciclarii pentru anul 2015;
2. Emiterea deciziilor de plata pentru penalizarea nerealizarii obiectivelor de reciclare integral catre OTR-uri, pentru anul 2015, la nivelul cantitatilor declarate ca fiind puse pe piata de catre fiecare operator economic;
3. Deducerea sumelor achitate catre OTR-uri de catre agentii economici in baza contractelor din 2015 - din sumele pe care acestia din urma le vor datora cu orice titlu catre Ministerul Mediului si institutiile subordonate acestuia;
4. Constituirea unui grup de lucru format din toti actorii implicati in aceasta problematica (reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, producatori de ambalaje, producatori de bunuri ambalate, etc.) care sa procedeze la redactarea unui cadru legal corect si echitabil, care sa raspunda obiectivelor de mediu asumate si care sa intre in vigoare in regim de urgenta;
5. Elaborarea de catre Ministerul Mediului si celelalte autoritati cu atributii in domeniu, a unui nou proiect de act normativ care sa creeze in mod real un sistem eficient de colectare si reciclare a ambalajelor, sub semnul responsabilitatii.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...