Apar noi cazuri de pesta porcina africana

Apar noi cazuri de pesta porcina africana


Pesta porcina africana a fost confirmata intr-o gospodarie din municipiul Giurgiu, iar in zona localitatilor Iepuresti si Singureni la fiecare doua-trei zile este confirmat un nou caz de PPA, a declarat directorul DSVSA Giurgiu, Liviu Florescu.

„In cartierul Rudari din municipiul Giurgiu a fost gasit un porc mort intr-o gospodarie, au fost prelevate probe de la acesta si de la inca trei porci care se mai aflau in acea gospodarie si rezultatul care a venit de la Institutul de Diagnostic a Sanatatii Animalelor a confirmat prezenta virusului PPA, motiv pentru care toti porcii din acea gospodarie au fost ucisi, apoi ingropati in locurile puse la dispozitie de Primaria municipiuluiˮ, a spus Liviu Florescu.

 

El a precizat ca, in aceste conditii, la intrarea in acea gospodarie au fost puse covorase cu dezinfectant si sunt recoltate probe de la toti porcii din gospodariile vecine.

 

„Targul de animale din municipiul Giurgiu este inchis si oricum nu era autorizat asa ca nu se impun deocamdata alte masuri in municipiul Giurgiu, dar cazuri de PPA avem foarte multe in zona localitatilor Iepuresti, Singureni, unde la doua-trei zile este confirmat un caz nou. Prin urmare, am intocmit o nota de fundamentare ca de saptamana viitoare sa incepem uciderea preventiva a porcilor de acoloˮ, a incheiat Liviu Florescu.

 

O noua suspiciune de pesta porcina africana a fost inregistrata și in localitatea Rediu, comuna Radauti Prut din judetul Botosani.

 

Potrivit sursei citate, suspiciunea a aparut intr-o exploatatie familiala in care patru porci prezentau semne clinice de boala, dupa ce saptamana trecuta au fost confirmate de catre laboratoarele specializate suspiciunile de PPA la alte noua porcine detinute de doi sateni din Rediu.

 

„A fost depistata o suspiciune de PPA in exploatatia familiala a ginerelui proprietarului care a gasit un porc mort in propria-i gospodarie, analizele de laborator confirmand ca este vorba de PPAˮ, a declarat subprefectul Daniela Lozneanu.

 

Autoritatile sanitar- veterinare au prelevat probe de la cele patru animale despre care se crede ca sunt bolnave, acestea fiind trimise la laboratorul de la Suceava.

 

Pe fondul focarelor de PPA de la Rediu, autoritatile locale din Radauti Prut au instituit filtre la iesirile din localitatea afectata de boala.Poti fi interesat si de