Amenzi de aproape un milion de lei pentru operatorii din industria alimentara

Amenzi de aproape un milion de lei pentru operatorii din industria alimentara


Inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor au aplicat 156 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 983.600 de lei si 27 de avertismente pentru deficiente minore, in cadrul controalelor efectuate in luna decembrie in sectorul produselor alimentare de origine nonanimala.

Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), controalele au vizat operatorii din industria alimentara care isi desfasoara activitatea in domeniul fabricarii produselor de morarit, painii si produselor de patiserie, al altor produse alimentare, bauturilor racoritoare si alcoolice.

 

In cursul lunii decembrie 2021, au fost efectuate 10.549 de controale in unitatile din industria agroalimentara din Bucuresti si din tara.

 

In urma controalelor au fost constatate o serie de disfunctionalitati, dintre care: neconformitati privind respectarea bunelor practici de igiena si fabricatie (neintretinerea igienica a spatiilor de depozitare, intretinerea necorespunzatoare a spatiilor tehnologice de productie, lipsa vestiarului pentru angajati, neasigurarea stocurilor corespunzatoare de substante destinate operatiunilor de dezinfectie, neefectuarea operatiunilor de DDD in conditiile legislatiei specifice domeniului alimentar); neconformitati privind intretinerea si igiena echipamentului de protectie sanitara a personalului muncitor.

 

De asemenea, au mai fost depistate neconformitati privind monitorizarea si implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP, neconformitati legate de asigurarea trasabilitatii si conformitatii produselor alimentare (etichetare, buletine de analiza cu rezultate nesatisfacatoare, ambalaj necorespunzator), dar si in ceea ce priveste personalul muncitor (neintocmirea fiselor de aptitudini, neefectuarea cursului de igiena, lipsa echipamentului de protectie, neatestarea starii de sanatate a personalului).

 

Potrivit sursei citate, alte tipuri de neconformitati depistate au vizat desfasurarea de activitati neinregistrate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, neafisarea anuntului de rechemare a produselor neconforme, utilizarea mijloacelor auto de transport produse alimentare neinregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, lipsa masurilor pentru prevenirea raspandirii pandemiei generate de virusul SARS-CoV-2.

 

'In timpul controalelor efectuate in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor si instructiunilor din Programul de supraveghere si control pentru anul 2021, urmarindu-se conformitatea produselor alimentarea, incadrarea calitatii acestora in limitele maxime admise privind prezenta de reziduuri de pesticide, contaminanti si alte substantele interzise in alimente. De asemenea, s-au prelevat probe in vederea verificarii conformitatii in ceea ce priveste respectarea criteriilor microbiologice in alimente si de pe suprafete/ ustensile de lucru in unitatile de industrie alimentara', spun reprezentantii ANSVSA.

 

Suplimentar acestora, au mai fost realizate controale oficiale la nivelul unitatilor de depozitare a legumelor si fructelor, unde au fost constante neconformitati legate de desfasurarea activitatii de depozitare in unitati neinregistrate, nerespectarea cerintelor generale de igiena, deficiente referitoare la demonstrarea trasabilitatii unor loturi si lipsa monitorizarii temperaturii in depozit.

 

Actiunile de verificare au vizat aspecte privind respectarea de catre operatorii alimentari a conditiilor de inregistrare, autorizare si functionare a unitatilor, a modului de intretinere si igienizare a spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, a conditiilor de prelucrare si de depozitare a materiilor prime si a produselor finite, a cerintelor de trasabilitate si a celor privind etichetarea, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

 

ANSVSA precizeaza ca actiunile de control se concentreaza, in principal, pe preventie si consilierea operatorilor din industria alimentara, iar sanctiunile contraventionale sunt acordate in momentul in care deficientele constatate initial nu au fost remediate in intervalul de timp stabilit sau pun in pericol sanatatea consumatorilor.



Poti fi interesat si de