Amenzi de aproape doua milioane de lei aplicate de ANSVSA comerciantilor de pe litoral
Miercuri, 01 Septembrie 2021
Miercuri, 01 Septembrie 2021
Pe toata perioada estivala, echipele de medici veterinari ale ANSVSA au verificat 1.284 de unitati comerciale, localizate in cele sapte zone de interes turistic - Navodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie Nord si Sud, Costinesti si Mangalia - Vama Veche. Amenzile au fost aplicate pentru abaterile de la legislatia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor constatate in urma controalelor.
De asemenea, inspectorii sanitari veterinari au mai emis trei avertismente, doua ordonante de interzicere a activitatii si doua ordonante de suspendare temporara a activitatii unor unitati de alimentatie publica.
ANSVSA a mai dispus retinerea oficiala sau confiscarea unei cantitati totale de 133,08 kilograme de produse de origine animala, din care 31,37 kilograme fructe de mare, 16,6 kilograme peste, 14,26 kilograme carne, 70,85 kilograme de alte produse alimentare de origine animala, care nu se incadrau in parametrii de calitate si siguranta, fiind retrase de la comercializare si dirijate spre neutralizare.
Ca urmare a activitatii echipelor de control in cadrul Comandamentului Sezon Estival 2021, nu au fost inregistrate episoade de toxiinfectii alimentare care sa puna in pericol sanatatea si viata publica, potrivit comunicatului ANSVSA.
'Sesizarile legate de imbolnavirea unor persoane sau copii, ca urmare a consumului de alimente de la nivelul unitatilor de alimentatie publica inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, au fost infirmate, cauzele imbolnavirilor avand legatura directa cu contaminarea din punct de vedere microbiologic a apei din Marea Neagra la nivelul locurilor de plaja, din cauza unui numar insuficient de toalete, dusuri si spalatoare de maini raportat la numarul de turisti', precizeaza ANSVSA.
Activitatea Comandamentului Sezon Estival 2021 s-a desfasurat in perioada 17 iulie - 28 august, timp in care au activat 21 de echipe de control constituite din medici veterinari din cadrul DSVSA Constanta si din delegati din cadrul altor DSVSA judetene.
Repartizarea echipelor pe fiecare statiune turistica in parte s-a realizat in raport cu numarul unitatilor de alimentatie publica si comercializare a alimentelor inregistrate sanitar veterinar, astfel incat la finalul actiunii sa fie inspectate toate aceste unitati cel putin o data.
Primele unitati inspectate au fost blocurile alimentare din incinta taberelor scolare, respectiv cantinele sau restaurantele unde se prepara sau se servesc mancaruri gatite grupurilor de copii/scolari.
In a doua etapa au fost controlate unitatile de alimentatie publica si comercializare a alimentelor care in anul precedent au avut neconformitati structurale, au fost sanctionate contraventional, au avut activitatea suspendata sau inchisa sau pentru care a fost aplicata masura retinerii oficiale sau confiscarii unor produse alimentare.
In timpul controalelor la nivelul unitatilor de alimentatie publica, o atentie deosebita a fost acordata personalului angajat pe functia de bucatar sau de ajutor de bucatar, care trebuia sa poarte un echipament curat de culoare deschisa, sa detina cunostintele necesare de igiena alimentara corespunzator functiei desfasurate si sa fie capabil sa descrie activitatile ce se desfasoara la nivelul bucatariei, se mentioneaza in comunicatul ANSVSA.
Totodata, 12% din unitatile de alimentatie publica au fost remodernizate, dotate cu echipamente corespunzatoare intr-o stare foarte buna de intretinere si igiena si fara neconformitati.
'Acest aspect se datoreaza intr-o mare masura si serviciilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor care au consiliat si au reusit sa determine operatorii sa inteleaga ca fara a se conforma regulilor de igiena nu au succes si nu pot rezista pe piata', potrivit ANSVSA.
In cadrul Comandamentului Sezon Estival 2021 au fost receptionate si solutionate 12 apeluri prin call center, la numarul de telefon 0786.577.007, pus la dispozitia consumatorilor de catre DSVSA Constanta.
Toate sesizarile au fost preluate si verificate in regim de urgenta, fiind confirmate in urma controlului 6 sesizari, legate de conditiile de preparare si servire a produselor alimentare - produse alterate, produse care contineau corpuri straine, igiena necorespunzatoare la nivelul unitatilor de alimentatie publica de pe litoral. Restul sesizarilor au facut obiectul investigarilor a 6 unitati de comercializare a alimentelor din municipiul Constanta.
Cu ocazia inspectiilor realizate la nivelul unitatilor de alimentatie publica si de comercializare a alimentelor, medicii veterinari au recoltat 103 probe reprezentative din loturile de alimente in vederea realizarii analizelor de laborator pentru determinarea parametrilor de calitate si siguranta.
In urma Comandamentului Sezon Estival 2021, inspectorii ANSVSA au constatat ca unitatile de alimentatie publica care desfasoara activitate sezoniera pe litoralul romanesc in spatii inchiriate pe perioade scurte (1 sau 2 ani) sunt cele la care echipele de inspectori au identificat cele mai multe probleme legate de structura si de intretinere a spatiilor si facilitatilor, deoarece operatorii nu doresc sa faca investitii majore in locatii care nu le apartin.
De asemenea, principala problema cu care se confrunta unitatile de alimentatie publica este reprezentanta de lipsa unui personal calificat (bucatar sau ajutor de bucatar) care sa detina, pe langa cunostintele legate de prepararea alimentelor, si cunostinte minime de igiena alimentara, subliniaza ANSVSA.
Pe de alta parte, fluctuatiile frecvente de personal necalificat cresc riscurile de contaminare a alimentelor prin manipularea neigienica a materiilor prime si a produselor finite, chiar si la nivelul bucatariilor sau blocurilor alimentare care sunt conforme structural si sunt dotate corespunzator din punct de vedere al echipamentelor necesare, potrivit comunicatului ANSVSA.
Aproximativ 25% dintre unitatile de alimentatie publica care desfasoara activitate sezoniera pe litoralul romanesc in spatii inchiriate isi schimba locatia in fiecare an, fara anuntarea DSVSA Constanta, aspect care determina un efort suplimentar din partea echipelor de control pentru identificarea acestora in vederea reevaluarii conditiilor de functionare in noua locatie si preschimbarii documentului de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor detinut anterior, se precizeaza in comunicat.
Totodata, ANSVSA a constatat o crestere semnificativa a numarului tonetelor, rulotelor si standurilor de la nivelul unor zone din Navodari, Eforie Nord Alee, plaja pana in Hotel Belona, Costinesti Centru si Sud, zone unde autoritatile locale nu au intreprins actiuni de modernizare si reamenajare a spatiilor publice, respectiv refacerea sau largirea drumurilor si trotuarelor sau a altor cai de acces.
De asemenea, numarul unitatilor de alimentatie publica de la nivelul Deltei Dunarii si zonei de litoral apartinand judetului Tulcea a crescut considerabil, ca si numarul turistilor care frecventeaza aceste zone in perioada sezonului estival, aspect ce va fi luat in considerare la organizarea Comandamentul Sezon Estival din anul 2022, arata ANSVSA.
Inspectorii sanitari veterinari au mai constatat cresterea de aproape trei ori a numarului de restaurante cu specific pescaresc, de la 11 unitati in anul 2016 pana la 31 de restaurante in anul 2021. In aceste unitati se prepara si se servesc produse din pescuit, scoici, rapane etc, capturate direct din Marea Neagra, aceste restaurante fiind din ce in ce mai mult frecventate de turisti.
Aceasta crestere se datoreaza si faptului ca, in anul 2020, apele Marii Negre apartinand teritoriului romanesc au fost clasificate in clasa A, aspect care a permis recoltarea pentru consum uman a molustelor bivalva vii (midii, vongole, rapane) din aceste ape clasificate, ceea ce a determinat aparitia unui nou sector in activitatea de pescuit, se mentioneaza in comunicat.
In acest context, inspectorii sanitari veterinari au remarcat o tendinta de crestere continua a consumului de peste si de produse din pescuit, inclusiv a fructelor de mare (midii, rapane, vongole), aspect care va fi luat in considerare in realizarea analizei de risc pentru anul 2022, avand in vedere perisabilitatea carnii de peste sau a fructelor de mare, concluzioneaza ANSVSA.
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...