Amenzi de aproape 462.000 de lei in unitati alimentare de pe litoral

Amenzi de aproape 462.000 de lei in unitati alimentare de pe litoral


Inspectorii sanitari veterinari au aplicat in ultima saptamana 52 de amenzi, in valoare totala de 461.800 de lei, in urma controalelor efectuate in 269 de unitati alimentare aflate pe litoralul romanesc.

Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), medicii veterinari au identificat, printre altele, depozitarea neconforma a produselor alimentare, conditii necorespunzatoare de igiena in spatiile de productie, manipularea produselor alimentare cu incalcarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si functionarea fara documente de inregistrare sanitara veterinara.

 

De asemenea, s-a constatat ca persoanele din blocurile alimentare ale unor unitati de alimentatie publica cu activitate sezoniera nu au cunostintele de baza cu privire la respectarea regulilor de igiena specifice manipularii alimentelor. Acest aspect poate determina aparitia unor riscuri de contaminare incrucisata a alimentelor/preparatelor alimentare care se servesc catre consumatori.

 

Potrivit sursei citate, cele mai multe sanctiuni au fost aplicate restaurantelor (21 in valoare totala de 178.600 de lei), urmate de unitati de tip fast-food (14 in valoare totala de 126.200 de lei), magazine alimentare (4 in valoare totala de 32.000 de lei), rulote de tip fast-fost (2 in valoare totala de 20.000 de lei), unitati de tip bufet (2 in valoare totala de 20.000 de lei), braserii (2 in valoare totala de totala 20.000 de lei), unitati de tip bistro (2 in valoare totala de 20.000 de lei),baruri (2 in valoare totala de 20.000 de lei), laborator patiserie (o amenda in valoare de 5.000 de lei) rulota patiserie (o amenda in valoare de 10.000 de lei) si snack bar (o amenda in valoare de 10.000 de lei).

 

Controalele au fost efectuate in perioada 18 - 25 iulie 2021 la unitati alimentare de pe litoral, cele mai multe verificari, peste 40% din total (108) fiind efectuate in restaurante.

 

ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanta, pune la dispozitia celor interesati numarul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizari, sau se pot obtine informatii referitoare la diferite aspecte din domeniul sigurantei alimentelor. Acest numar va functiona in paralel cu numarul Call - Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice retea de telefonie.

 



Poti fi interesat si de