Amenzi de aproape 2,5 milioane de lei in industria alimentara, aplicate de ANSVSA in decembrie

Amenzi de aproape 2,5 milioane de lei in industria alimentara, aplicate de ANSVSA in decembrie


Inspectorii sanitari veterinari au dat amenzi de aproape 2,5 milioane de lei in industria alimentara in luna decembrie, ca urmare a neregulilor constatate si a incalcarii prevederilor legislatiei in domeniul sigurantei alimentelor.

Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), controalele din sectorul produselor alimentare de origine nonanimala au vizat operatorii care isi desfasoara activitatea in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, painii si produselor de patiserie, altor produse alimentare, bauturilor racoritoare si alcoolice.

 

"In cursul lunii decembrie 2023, Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene, precum si cea a Municipiului Bucuresti au efectuat 10.753 de controale in unitatile din industria agroalimentara.Ca urmare a neregulilor constatate si a incalcarii prevederilor legislatiei in domeniul sigurantei alimentelor, s-au aplicat 328 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 2.478.200 de lei. Actiunile de verificare efectuate la nivel national pe baza Programului de supraveghere si control pentru anul 2023 au vizat aspecte privind respectarea de catre operatorii alimentari a conditiilor de inregistrare, autorizare si functionare a unitatilor, a modului de intretinere si igienizare a spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, a conditiilor de prelucrare si de depozitare a materiilor prime si a produselor finite, a cerintelor de trasabilitate si a celor privind etichetarea, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP)", se precizeaza in comunicat.

 

Potrivit sursei citate, controalele efectuate de inspectorii ANSVSA se concentreaza in principal pe preventie si consilierea operatorilor din industria alimentara. Sanctiunile contraventionale sunt acordate in momentul in care deficientele constatate initial nu au fost remediate in intervalul de timp stabilit sau pun in pericol sanatatea consumatorilor.

 

Astfel, in urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de nereguli, printre care neintretinerea igienica a spatiilor de depozitare, intretinerea necorespunzatoare a spatiilor tehnologice de productie, lipsa vestiarului si a grupului sanitar pentru angajati sau neasigurarea stocurilor corespunzatoare de substante destinate operatiunilor de dezinfectie.

 

Totodata, au fost descoperite neconformitati legate de asigurarea trasabilitatii si conformitatii produselor alimentare (etichetare, buletine de analiza cu rezultate nesatisfacatoare, ambalaj necorespunzator, produse alimentare cu modificari organoleptice) si neconformitati privind personalul muncitor (neintocmirea fiselor de aptitudini, neefectuarea cursului de igiena, neatestarea starii de sanatate a personalului).

 

In timpul controalelor realizate in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator, conform procedurilor si instructiunilor din Programul de supraveghere si control, urmarindu-se conformitatea produselor alimentare, incadrarea calitatii acestora in limitele maxime admise, privind prezenta de reziduuri de pesticide, contaminanti si alte substante interzise in alimente. De asemenea, s-au prelevat probe de pe suprafete/ustensile de lucru in unitatile de industrie alimentara, in vederea verificarii conformitatii in ceea ce priveste respectarea criteriilor microbiologice in alimente.



Poti fi interesat si de