Amenzi de 443.600 lei, in prima saptamana de controale pe litoral

Amenzi de 443.600 lei, in prima saptamana de controale pe litoral


Inspectorii care activeaza in cadrul "Comandamentului Sezon Estival 2022" au dat amenzi de 443.600 lei lei in prima saptamana de activitate, in urma unor actiuni de control la 200 de unitati de alimentatie publica, conform unui comunicat remis de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

"Inspectorii care activeaza in cadrul 'Comandamentului Sezon Estival 2022', in prima saptamana de activitate, au verificat 200 de unitati de alimentatie publica si de vanzare cu amanuntul de pe litoral. (...) Medicii veterinari din cadrul 'Comandamentului Sezon Estival 2022' desfasoara actiuni de control oficial in toate statiunile de pe litoralul Marii Negre, in echipe mixte, dar si in parteneriat cu alte institutii ale statului cu atributii de control", se mentioneaza in comunicat.

 

Cu prilejul acestor controale, inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor au oferit si consiliere operatorilor economici verificati.

 

Conform ANSVSA, pentru abaterile de la legislatia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, constatate cu ocazia controalelor, au fost aplicate 50 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 443.600 de lei. De asemenea, a fost confiscata si o cantitate de 149 de kg de produse alimentare improprii consumului uman (carne materie prima, produse finite), care au fost dirijate catre unitati de neutralizare.

 

In urma controalelor, s-au stabilit termene de remediere ale neconformitatilor constatate si termene de recontrol pentru verificarea corectarii acestora. Pintre principalele nereguli constatate sunt: comercializarea directa catre consumatorul final a produselor alimentare in spatii neaprobate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, precum si ambalarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare, in vederea depozitarii si valorificarii, precum si comercializarea acestora neetichetate potrivit legislatiei in vigoare.

 

Totodata, echipele de control au constatat conditii necorespunzatoare de igiena in spatiile de productie, precum si depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare.

 

In cadrul Comandamentului, in perioada 27 iunie - 21 august, echipe de control alcatuite din 40 de inspectori delegati din cadrul altor Directii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene actioneaza, alaturi de colegii din Serviciul de Control Oficial Siguranta Alimentelor, Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Oficiale din Constanta, potrivit ANSVSA.



Poti fi interesat si de