Ambitia noului ministru al Agriculturii: Cresterea productiei la 9 milioane de porci

Ambitia noului ministru al Agriculturii: Cresterea productiei la 9 milioane de porci


Sustinerea crescatorilor de porci pentru reproductie, astfel incat necesarul de consum al Romaniei de 9 milioane de porci sa fie asigurat, reprezinta prioritatea numarul unu a ministrului propus pentru preluarea portofoliului Agriculturii, Florin Barbu.

'Vor fi sustinuti crescatorii de porci de reproductie din rasele Bazna si Mangalita. Vom continua si am ambitia ca vom dezvolta prin programul pe care l-am modificat si l-am aprobat, iar in momentul de fata sunt depuse proiecte pentru 56.000 de locuri de cazare de reproductie la porc. Necesarul Romaniei este de aproape inca 160.000 de locuri. Va fi prioritatea numarul unu a mea pentru realizarea reproductiei in Romania, astfel incat sa producem necesarul de purcei, cei 9 milioane de purcei, pentru a-i putea introduce in ferme de crestere pentru consumul pe care Romania il are in momentul de fata de 9 milioane de porci. Numai atunci putem vorbi de o echilibrare a balantei comerciale, numai atunci putem vorbi de scaderea importului de carne si, mai mult, de scaderea importului de animale vii si a importurilor de purcei din Uniunea Europeana. Trebuie sa o luam de la baza, trebuie sa crestem si sa facem o dezvoltare corecta, pentru a incerca in urmatorii 4 ani sa aducem balanta comerciala nu pe deficit, ci pe excedent', a spus Barbu, in comisiile de specialitate ale Parlamentului.

 

El a transmis ca pe lista sa de prioritati ca viitor ministru al Agriculturii se mai afla implementarea programului privind crearea unui sistem de management al riscurilor in agricultura, pentru asigurarea stocurilor de materie prima (grau, orz, floarea soarelui, soia, rapita) prin compensarea partiala a costurilor, continuarea sprijinului financiar decuplat de productie si a programelor de sustinere a productiilor primare, respectiv de tomate in spatii protejate si de alte legume.

 

In ceea ce priveste obiectivele de guvernare, Barbu a mentionat lansarea programelor de finantare a investitiilor in sistemul agroalimentar din fonduri europene pentru perioada 2023-2027, cu o valoare de 15,8 miliarde euro, concomitent cu finalizarea tuturor proiectelor din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 si a perioadei de tranzitie 2021-2022.

 

'In anul 2023 vom lansa intreaga suma alocata pe fiecare axa a Programului National Strategic 2023-2027. Un alt obiectiv important este continuarea aplicarii tuturor formelor de sprijin si introducerea de mecanisme si instrumente noi pentru agricultura, pentru mentinerea, perfectionarea si introducerea de programe noi in vederea asigurarii predictibilitatii. Lucrul cel mai important este incurajarea consumului de produse autohtone, sprijin privind sortarea, ambalarea, etichetarea si punerea pe piata a produselor agroalimentare de catre producatorii agricoli. Aici eu am un program si voi avea o analiza in urmatoarele doua saptamani cu unitatile administrativ-teritoriale si cu fermierii din bazinele legumicole si sunt sigur ca vom ajunge la un consens, pentru ca fermierii, legumicultorii, sa aiba centre de colectare unde pot sa-si depoziteze produsele si de acolo sa plece catre supermarket. Obiectivul numarul trei: consolidarea fermelor de familie, sprijinirea investitiilor, modernizarea, restructurarea, cresterea competitivitatii si a performantelor de mediu, in special pentru fermele de familie in sectorul vegetal si zootehnic, asigurarea accesului la finantare si sprijinirea organizarii fermelor de familie in forme asociative cu rol economic. Obiectivul patru: consolidarea reformelor in domeniul fondului funciar, continuarea si definitivarea procesului de intabulare a terenurilor agricole, inclusiv prin masuri de sprijin in in vederea finalizarii succesiunilor', a explicat Florin Barbu.

 

In acest sens, Barbu a anuntat ca are un proiect de lege la Comisia de agricultura si la Comisia juridica din Camera Deputatilor prin care prima iesire de indiviziune sa se realizeze la nivel de unitate administrativ-teritoriala.

 

'E un prim pas. Ideea mi-a venit in teritoriu, fiind deputat de Olt, discutand cu foarte multi oameni in zona de sud. Va dau un exemplu: in Corabia exista un singur notar care are 22 de unitati administrativ-teritoriale, iar programarea pentru o taxa de succesiune s-a facut pana in anul 2026-2027. Daca vrem sa realizam ceva in agricultura, daca vrem sa facem comasarea terenurilor, haideti sa lasam unitatile administrativ-teritoriale, secretarii primariilor sa faca acest proiect, acest prim pas de iesire din indiviziune a fiecarui mostenitor', a transmis ministrul propus pentru preluarea portofoliului Agriculturii.

 

Nu in ultimul rand, acesta a mai enumerat la obiective si continuarea programului Agro IMM Invest, dedicat intreprinderilor mici si mijlocii cu capitalizare de piata medie, din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar prin suplimentarea plafoanelor de finantare.

 

De asemenea, a amintit despre consolidarea mediului asociativ, sustinerea aderarii si participarii organizatiilor de fermieri din Romania la structurile asociative din Uniunea Europeana.

 

'Vreau sa multumesc aici asociatiilor care au mers in fata Comisiei Europene, au protestat si au dat un sprijin pentru interzicerea importurilor in Romania, pentru ca acestea sa fie prelungite pana pe data de 15 septembrie', a mai spus Florin Barbu.

 

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin Barbu, a primit miercuri aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.



Poti fi interesat si de