Alte sapte produse din carne atestate traditional

Alte sapte produse din carne atestate traditional


Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a acordat saptamana trecuta inca sapte atestate pentru produse traditionale din judetele Galati, Caras-Severin si Buzau.

In judetul Galati, producatorul S.C. VERDESI&CO SRL a primit atestat pentru patru produse traditionale obtinute din carne de porc provenita din fermele proprii: Muschiulet de porc Ilinca, Cotlet haiducesc a lui Zamfir, Costita afumata Ilinca, Carnati de porc a lui Ignat.

 

Denumirea de „Muschiulet de porc Ilinca” s-a transmis din generatie in generatie, iar reteta este una specifica ce presupune prepararea bucatilor de carne prin maturare si condimentare cu cimbru si alte condimente, inainte de afumare.

 

„Cotletul haiducesc a lui Zamfir” este obtinut din cotlet de porc, maturat in bait de condimente, timp de 6-14 zile. Calitatea materiei prime, prelucrarea carnii prin metode traditionale conduc la obtinerea produsului „Cotlet Haiducesc a lui Zamfir”, care se caracterizeaza printr-un gust deosebit si mai ales printr-o savoare specifica produselor de casa.

 

„Costita afumata Ilinca” este un produs obtinut din piept de porc dezosat maturat timp de 6-14 zile in bait de condimente naturale traditionale si sare. Reteta are o vechime de peste 25 de ani.

 

„Carnatii de porc a lui Ignat” afumati traditional se obtin din materii prime autohtone: carne de porc, slanina de porc, sare, condimente naturale. Produsul obtinut se supune operatiei tehnologice de afumare.

 

In judetul Caras Severin a fost acordat un atestat de produs traditional pentru „Carnati din carne de capra ca la Soceni”. Acestia se obtin din carne proaspata de capra, rasa Alba de Banat si pulpa de porc din gospodaria producatorului, afumati la fum natural.

 

In judetul Buzau a fost acordat atestat de produs traditional pentru „Salamul Casa Ramniceana” si pentru „Carnatii crud-uscati Casa Ramniceana”.

 

Salamul este un preparat culinar din carne de porc si vita cu o metoda de prelucrare autentica ?i invariabila, iar toate opera?iunile de prelucrare sunt executate manual.

 

Combinatia celor doua tipuri de carne, ingredientele atent folosite urmate in final de procedeul de afumare, evidentiaza valoarea tradi?ionala a produsului finit.

 

„Carnatii crud-uscati Casa Raminceana” sunt preparati din carne de oaie si porc preluata de la crescatori din zona, cat si de la fermele proprii, iar procedeul de afumare accentueaza valoarea traditionala a produsului finit.

 

MADR subliniaza ca incurajeaza producatorii sa-si inregistreze produsele traditionale nu doar pentru a diversifica productia, dar si pentru a oferi consumatorilor siguranta calitatii. In acest fel, produsele traditionale devin instrumente de promovare a anumitor regiuni, pastrand vii constiinta si identitatea nationala, pe de o parte, si interesul sporit pentru descoperirea valorilor locului, pe de alta parte.



Poti fi interesat si de