Alocare de 435 milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigatii pe noul PNDR
Miercuri, 15 Iulie 2015
Miercuri, 15 Iulie 2015
Trei noi masuri incluse in Programul National de Dezvoltare Rurala /PNDR/ 2014 - 2020 sunt disponibile pentru fermierii romani incepand din data de 15 iulie, cel mai consistent din punct de vedere financiar fiind cel destinat sistemelor de irigatii, in cuantum de 435 milioane de euro, a anuntat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.
"Dupa ce am lansat saptamana trecuta patru masuri prin PNDR, astazi lansam alte trei masuri pentru care se poate aplica incepand de maine (miercuri, 15 iulie 2015 - n. r.) pe site-ul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale. Practic, ghidurile de finantare sunt disponibile incepand de astazi, fiind aprobate prin actele normative de rigoare", a afirmat ministrul.
Potrivit acestuia, una dintre masuri vizeaza acordarea de sprijin pentru infiintarea unei activitati neagricole in zonele rurale, cu o alocare de 44 milioane de euro.
"Este o masura care se refera la investitiile noi ce se pot face in agricultura si care pot aduce celor interesati investitii de pana la 70.000 de euro, 100% nerambursabili, pentru activitatile neagricole, punand un accent suplimentar prin punctaj pentru cei care au deja o activitate care tine de agricultura si care doresc sa investeasca si in partea neagricola din mediul rural. Urmatoarea este pentru masura 6.4 - Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole, pentru intreprinderile existente in mediul rural, cu o finantare ce poate ajunge pana la 200.000 de euro, valoare nerambursabila cuprinsa intre 70% si 90% pentru fiecare proiect", a precizat Constantin.
A treia masura - si cea mai importanta - vizeaza reabilitarea infrastructurii secundare pe zona de irigatii, pentru aceasta fiind alocata suma de 435 milioane de euro.
"Cea mai importanta masura este Masura 4.3 - Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea si adaptarea infrastructurii agricole si silvice, mai exact litera a - irigatii. Este o masura la care personal am tinut foarte mult. Practic, alocarea totala pe care o avem pe PNDR din 2014 pana in 2020 este de 435 milioane de euro, din care 370 milioane de euro contributie europeana, restul de la bugetul de stat. Aceste sume se adauga deja la un program de irigatii pe care l-am inceput inca de acum mai bine de doi ani, prin care am reusit sa semnam contracte de finantare de 119,5 milioane de euro. Cel mai important este ca, daca vom reusi sa facem implementarea acestor sume, vorbim despre o infrastructura de irigatii reabilitata in peste 314.000 de hectare la nivel national, odata cu implementarea fazei a doua pentru irigatii si deschiderea fondurilor pentru perioada 2014-2020 mizam pe reabilitarea a inca 430.000 de hectare, ajungand astfel sa acoperim toata infrastructura secundara pe care o avem in momentul de fata pe zona de irigatii", a subliniat seful de la Agricultura.
Potrivit lui Constantin, cu lansarea celor trei noi programe, Romania ajunge sa aiba deschise zece masuri, iar suma disponibila pentru investitii in agricultura se ridica la 884 milioane de euro.
"Odata cu lansarea acestor trei masuri, ajungem la zece masuri deschise din PNDR. Numai pentru anul 2015 este disponibila suma de 884 de milioane de euro pentru a fi investita in agricultura. Sistemul este mult simplificat fata de trecut. Se primesc proiecte pana pe 30 octombrie. Masura destinata infrastructurii din mediul rural, la care se adauga cea dedicata conservarii patrimoniului cultural, va fi deschisa la inceputul lunii septembrie, dupa ce vom finaliza semnarea contractelor pe vechiul PNDR", a mentionat oficialul.
Fermierii romani au la dispozitie, incepand din 8 iulie, inca 245 de milioane de euro prin alte patru masuri care s-au deschis din PNDR 2014 - 2020. Cele patru sesiuni de depunere de proiecte din noul PNDR care se deschid in perioada 8 iulie - 30 octombrie 2015 sunt pentru SubMasura 4.1a - Investitii in exploatatiile pomicole, SubMasura 4.2 - Investitii pentru procesarea/marketingul produselor agricole, SubMasura 4.2a - Investitii in procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol si SubMasura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici.
Alocarea financiara pentru sesiunea continua din 2015 pentru subMasura privind investitiile in exploatatiile pomicole este de 70,5 milioane de euro, iar printre investitiile eligibile se numara reconversia plantatiilor existente, infiintarea de plantatii pomicole si pepiniere, infiintarea, extinderea si/sau modernizarea sistemelor de depozitare.
Primele doua masuri de finantare pe noul PNDR au fost deschise pe data de 25 martie 2015, respectiv masura destinata tinerilor fermieri si investitiilor in ferme, pe raspunderea Romaniei, in conditiile in care Comisia Europeana a transmis tarii noastre decizia oficiala de aprobare a Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 in data de 26 mai 2015.
Fondurile totale alocate Romaniei prin acest program se ridica la 9,363 miliarde de euro, din care peste 8 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite tarii, iar 1,347 miliarde de euro reprezinta contributia nationala.
Noul Program destinat dezvoltarii agriculturii cuprinde 15 masuri de finantare, iar cresterea productivitatii agroalimentare si integrarea productiei nationale in lanturi alimentare reprezinta cele doua obiective majore urmarite in noul PNDR. (sursa: AGERPRES)
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...