Alimentele s-au scumpit in decembrie, cel mai mult din ultimii 5 ani

Alimentele s-au scumpit in decembrie, cel mai mult din ultimii 5 ani


Indicele global al preturilor produselor alimentare a crescut pentru a treia luna consecutiva in decembrie 2019, pe fondul cererii puternice pentru uleiuri vegetale si a majorarii preturilor la carne, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Indicele FAO al preturilor la produsele alimentare a fost de 181,7 puncte in cursul lunii decembrie, in crestere de 2,5% fata de noiembrie, atingand cel mai inalt nivel din decembrie 2014.

 

In 2019, in ansamblu, indicele - care urmareste modificarile lunare pentru preturile internationale ale marfurilor alimentare tranzactionate in mod obisnuit - a fost in medie de 171,5 puncte, cu 1,8% mai mare decat in ​​2018, dar cu 25% sub nivelul maxim din 2011.

 

In decembrie 2019, indicele pretului uleiurilor vegetale a inregistrat un salt de 9,4% fata de noiembrie, in crestere pentru a sasea luna consecutiv. Indicele FAO al preturilor la zahar a crescut cu 4,8% fata de noiembrie.

 

Indicele care masoara preturile la carne a inregistrat in medie 191,6 puncte in decembrie, aproape neschimbat fata de valoarea revizuita din noiembrie. Subindexul a incheiat anul cu 18% mai mult decat in ​​decembrie 2018, determinat de cotatiile de carne de porc, atat de cererea solida de import din Asia, cat si de cererea interna din Uniunea Europeana si Brazilia.

 

La lactate, indicele FAO al preturilor a crescut cu 3,3% in cursul lunii decembrie, condus de preturile branzeturilor, care a crescut cu aproape 8% pe fondul unor disponibilitati mai mici la export din Uniunea Europeana si Oceania.

 

Indicele preturilor la cereale a crescut cu 1,4%, determinat in principal de preturile graului pe fondul accelerarii cererii de import din China si a problemelor logistice din Franta, din cauza protestelor continue din tara. Cu toate acestea, cotatia preturilor la porumb si orez a ramas stabila.Poti fi interesat si de