Alerta la granita cu Ungaria. Gripa aviara ameninta fermele din Romania
Vineri, 07 Ianuarie 2022
Vineri, 07 Ianuarie 2022
Potrivit unui comunicat semnat de directorul DSVSA Bihor, Remus Motoc, in Ungaria, in prezent, sunt confirmate 53 de focare de boala, iar la finele anului 2021, a mai fost identificat un focar primar de gripa aviara inalt patogena in localitatea Biharugra, din judetul Bekes, districtul Sarkad, a carui zona de supraveghere, stabilita in conformitate cu prevederile Reg. 687/2020, cuprinde un numar de 6 localitati din judetul Bihor: Ateas, Berechiu, Cheresig, Cefa, Roit si Sanicolaul Roman.
In acest context epidemiologic, este absolut necesara impunerea si respectarea unor masuri suplimentare pentru a preveni raspandirea acestei boli la exploatatiile din judetul Bihor.
Starea de alerta epizootica inseamna aplicarea cu celeritate a unei serii de masuri de prevenire a aparitiei gripei aviare inalt patogene, privind cresterea pasarilor, echipamente, masuri de biosecuritate, evidenta tuturor exploatatiilor de pasari, interzicerea targurilor sau expozitiilor etc. Se va evita, in principiu, orice contact al pasarilor domestice cu salbatice, care sunt rezervorul natural de virus.
Planul de masuri aprobat la nivelul Centrului Local de Combatere a Bolilor a judetului Bihor, ce se organizeaza sub coordonarea Institutiei Prefectului Judetului Bihor, va fi transpus prin decizia primarului, la nivelul Comandamentelor locale de combatere a bolilor, stabilindu-se sarcini concrete pentru fiecare membru a comandamentului local.
Conducerea DSVSA solicita tuturor cetatenilor judetului Bihor sa anunte de urgenta la primaria localitatii, serviciul veterinar local sau institutia (tel. 0259/266.141; e-mail office-bihor@ansvsa.ro) orice caz de imbolnavire sau suspiciune de imbolnavire, respectiv toate cazurile de deces/moarte la pasarile domestice si salbatice.
'DSVSA Bihor monitorizeaza in permanenta statusul de sanatate al pasarilor domestice si al celor salbatice (rezervorul natural de virus) si colaboreaza permanent cu reprezentantii unitatilor administrativ teritoriale (UAT), a structurilor Ministerului Apelor si Padurilor, a Ministerului Mediului, cu reprezentantii crescatorilor de pasari si cei a asociatiilor ornitologice, cu cei a Colegiului Medicilor Veterinari, realizand verificari permanente la nivelul tuturor tipurilor de unitati (exploatatii pasari, unitati de industrie alimentara), dar si actiuni in comun cu structurile Ministerului Afacerilor Interne judetene, inclusiv prin efectuarea de controale in trafic si in Punctele de Trecere a Frontierei de Stat', se arata in comunicat.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...