Alerta de pesta porcina africana in 12 gospodarii din Zimnicea

Alerta de pesta porcina africana in 12 gospodarii din Zimnicea


Douasprezece cazuri de pesta porcina africana (PPA) au fost confirmate in Zimnicea de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA), iar in alte trei gospodarii din oras exista suspiciunea de boala, a informat Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Teleorman.

In urma confirmarii prezentei virusului PPA in probele prelevate din 12 exploatatii nonprofesionale situate in orasul Zimnicea, s-a dispus masura uciderii preventive a tuturor suinelor din gospodariile afectate. Marti, 16 iulie, au aparut noi suspiciuni, in alte trei exploatatii din oras, a precizat sursa citata.

 

Potrivit DSVSA Teleorman, actiunea de ucidere preventiva a suinelor in orasul Zimnicea va demara joi, 18 iulie.

 

Pana la aceasta data, din cauza pestei porcine, in judetul Teleorman au fost ucisi 3.760 de porci, toti din gospodariile populatiei. In urma eliminarii si neutralizarii animalelor din exploatatiile afectate, proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de lege.

 

Orasul Zimnicea se afla la granita de sud a tarii, in Lunca Dunarii, in proximitatea fondurilor de vanatoare Suhaia si Fatana, in care evolueaza PPA la porci mistreti.

 

Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA Teleorman sau autoritatilor locale, proprietarii animalelor afectate de PPA urmand a fi despagubiti de stat, in conditiile prevazute de lege.Poti fi interesat si de