Alarmant! Criza de animale pune in pericol activitatea abatoarelor

Alarmant! Criza de animale pune in pericol activitatea abatoarelor


Criza de animale din sectorul de crestere a bovinelor se adanceste, iar abatoarele specializate trag un semnal de alarma.

Efectivele de bovine s-au redus simtitor, iar preturile la achizitie a crescut cu 1 – 1,5 lei per kilogram in viu, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

 

“Acest lucru ne afecteaza pentru ca va duce automat la cresterea pretului carcasei de vita si a produselor din carne de vita la raft. De asemenea, am ajuns sa importam carne de vita foarte ieftina din Polonia si Italia. Statul roman ar trebui sa intervina pentru a-i impulsiona pe crescatori cu subventii, pentru a mai salva sectorul si a mai reduce importurile. In plus, ar putea fi acordat un ajutor de stat pentru animalele sacrificate in abatoare specializate”, sustine Stefan Tipu, director general Samcom.

 

tipu 

 

A doua varianta ar fi mai simplu de aplicat, este de parere administratorul abatorului, iar redresarea sectorului de bovine depinde foarte mult de implicarea autoritatilor.

 

“In cazul in care fermierii care primesc subventii sacrifica animalele in gospodarii, statul nu are nimic de castigat, insa unitatile de abatorizare ar putea primi ajutoare pentru animalele sacrificate in abator si achizitionate cu documente de la fermieri. In felul acesta, se destabilizeaza si piata neagra”, a adaugat Stefan Tipu.

 

Samcom este unul dintre cele mai mari abatoare de carne de vita din Romania, iar criza de animale a dus la scaderea volumelor de productie si a cifrei de afaceri. Mai mult, este tot mai dificil pentru companie sa sustina cei 260 de angajati.

 

carne

 

Potrivit datelor Comisiei Europene, Romania inregistreaza cel mai mare declin al numarului de bovine pentru carne din UE, cu o diminuare a efectivelor de 2,4%. In 2020, productia de carne de vita romaneasca a scazut cu aproape 28% fata de anul 2019, de la 44.000 de tone la 31.000 de tone.

 

Productia scazuta de carne de vita genereaza automat cresteri de preturi, iar Romania inregistreaza a treia cea mai mare crestere de pret din UE, de 3,48%. In ianuarie, pretul mediu al carcasei de vita a fost de 302,6 euro/100 de kilograme.



Poti fi interesat si de