Alarmant! 6 noi focare de pesta porcina africana aparute peste noapte in doua judete

Alarmant! 6 noi focare de pesta porcina africana aparute peste noapte in doua judete


Prezenta virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmata in gospodarii din Pucioasa, Rascaeti, Bezdead si Gura Sutii, precum si pe fondurile de vanatoare 23 Ocnita si 7 Hulubesti, a anuntat miercuri Institutia Prefectului Dambovita.

"Centrul Local de Combatere a Bolilor din judetul Dambovita s-a intrunit astazi, 27.11.2019, ora 11,00, ca urmare a confirmarii aparitiei virusului de pesta porcina africana in judetul Dambovita, in mai multe gospodarii precum si pe raza unor fonduri de vanatoare, dupa cum urmeaza: 1 gospodarie in localitatea Bela-Oras Pucioasa, 1 gospodarie in localitatea Rascaeti- comuna Rascaeti, 1 gospodarie in localitatea Brosteni- comuna Bezdead,1 gospodarie in localitatea Sperieteni- comuna Gura Sutii, Fondul de vanatoare 23 Ocnita; Fondul de vanatoare 7 Hulubesti", se precizeaza in comunicat.

 

Autoritatile sanitar-veterinare au luat masura uciderii porcilor din gospodariile afectate, iar in perioada imediat urmatoare vor catagrafia si supraveghea clinic toti porcii din cele patru localitati in care a fost confirmata prezenta virusului tuturor porcinelor de la nivelul celor 4 localitati. Totodata, in jurul focarelor au fost stabilite zone de restrictii (zona de protectie si zona de supraveghere).

 

In privinta masurilor in cazurile de PPA la mistreti, s-a dispus ca in termen de 60 de zile sa se faca recoltarea integrala a mistretilor de pe cele doua fonduri de vanatoare, prin care sa nu disloce efectivul, respectiv prin panda si dibuire .

 

Doua noi focare de pesta porcina africana (PPA) au fost confirmate si in judetul Olt, in localitatile Corabia si Curtisoara, astfel ca numarul total al focarelor de boala confirmate a ajuns la 121 dintre care 58 au fost declarate stinse, a anuntat miercuri Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Olt.

 

Potrivit unui comunicat al DSVSA Olt, in prezent sunt considerate active 63 de focare in localitatile Ianca, Orlea, Studina, Gura Padinii, Colonesti, Grojdibodu, Gircov, Obirsia Noua, Potcoava, Perieti, Gradinile, Corabia, Curtisoara.

 

Au fost stinse 58 de focare din localitatile: Sprincenata, Daneasa, Brebeni, Ipotesti, Virtopu, Draganesti Olt, Serbanesti, Crimpoia, Ghimpeteni, Cilieni, Slaveni, Stoenesti, Valeni si Farcasele.

 

DSVSA Olt informeaza ca in focarele de boala au fost eliminati 1.014 de porci din gospodariile nonprofesionale, iar in actiunile de ucidere preventiva au fost eliminati 2.036 porci din gospodarii din Cilieni, Sprincenata, Slaveni (Gostavatu), Stoenesti si Orlea.

 

In baza dosarelor de despagubire depuse de proprietari, a fost achitata suma totala de 2.152.613 lei pentru 522 de exploatatii afectate de PPA.

 

In judetul Olt au fost confirmate si trei cazuri de boala la mistreti vanati pe fondurile 40 Daneasa si pe 35 Orlea.

 

Pesta porcina africana a fost confirmata la inceputul lunii si la o ferma din Ipotesti, cu circa 3.700 de animale.

 

In zonele de restictie din jurul focarelor este interzisa comercializarea sau miscarea porcilor sau a carnii si produselor din care ne porc.Poti fi interesat si de