Ajutor pentru stocarea carnii de porc de la UE
Miercuri, 25 Februarie 2015
Miercuri, 25 Februarie 2015
Uniunea Europeana a decis sa introduca un ajutor pentru stocarea carnii de porc in ideea de a contribui la sustinerea preturilor, care sunt in scadere din cauza efectului combinat al embargoului rusesc decretat in luna ianuarie 2014, dar si a unei cresteri a productiei, a anuntat executivul comunitar, transmite AFP.
Adoptarea acestui mecanism, care ultima data a fost folosit in 2011, a fost aprobat de 21 de state membre printre care Franta, Danemarca, Polonia si Belgia, a precizat o sursa europeana. Germania, Spania si Suedia au votat impotriva, in timp ce Olanda, Marea Britanie, Cehia si Slovacia s-au abtinut. Este vorba de a subventiona stocarea, pentru perioade variind intre 90 si 150 de zile, a produselor din carne de porc retrase de pe piata in ideea de a stimula preturile. Acestea 'au inregistrat scaderi considerabile pe toate pietele europene sub efectul conjugat al barierelor rusesti la importuri si a unei cresteri a productiei in UE', a precizat Comisia Europeana intr-un comunicat de presa.
Potrivit executivului european, in prezent preturile sunt cu 20% mai mici fata de media din ultimii cinci ani, ceea ce creeaza serioase probleme de lichiditati pentru producatori. Comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan, a promis ca va lua masuri pentru a sustine preturile la carnea de porc, in incercarea de a ajuta un sector afectat de embargoul rusesc. Potrivit acestuia, constituirea de stocuri 'ar urma sa retraga de pe piata o cantitate considerabila de produse, stabilizand situatia financiara a fermierilor, si va permite pietei sa-si revina prin stimularea preturilor'.
De exemplu, producatorii vor primi intre 245 si 278 de euro pentru fiecare tona de jambon stocat, in functie de durata retragerii de pe piata. Moscova a introdus, in luna ianuarie 2014, un embargou pentru carnea de porc din UE, motivul oficial fiind cazurile de febra aftoasa africana in Lituania si Polonia.
Exporturile UE de carne de porc in Rusia s-au ridicat la un miliard de euro in 2013. Comisia Europeana a recurs la constituirea de stocuri si pentru laptele praf si branzeturi, in urma embargoului introdus de Rusia in luna august 2014 pentru produsele alimentare provenite din statele occidentale. Ulterior aceasta masura de ajutor a fost suspendata din cauza solicitarilor nejustificat de mari ale anumitor producatori.re
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...