Ajutor de 453 milioane lei pentru sprijinirea crescatorilor de animale

Ajutor de 453 milioane lei pentru sprijinirea crescatorilor de animale


Comisia Europeana a aprobat, marti, o schema romaneasca in valoare de 91 milioane de euro (453 milioane de lei) pentru a sprijini crescatorii de bovine, porcine si pasari in contextul pandemiei de coronavirus, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

Schema a fost aprobata in temeiul Cadrului temporar pentru masuri de ajutor de stat. In cadrul schemei, ajutorul va lua forma unor subventii directe. Masura este destinata sa rezolve problemele de lichiditate cu care se confrunta crescatorii de animale si sa compenseze o parte din pierderile suferite din cauza pandemiei de coronavirus si a masurilor restrictive pe care autoritatile romane au trebuit sa le implementeze pentru a limita raspandirea virusului. Schema va fi deschisa tuturor companiilor active in sectorul cresterii bovinelor, porcinelor si pasarilor.

 

Comisia a constatat ca schema romaneasca respecta conditiile prevazute in cadrul temporar. In special, ajutorul nu va depasi limita de 290.000 de euro per beneficiar si se acorda pana la 30 iunie 2022. Comisia a concluzionat ca masura este necesara, adecvata si proportionala pentru a remedia o perturbare grava a economiei unui stat membru, in conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE si cu conditiile prevazute in cadrul temporar. Pe aceasta baza, Comisia a aprobat masura in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

 

Saptamana trecuta, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, anunta ca peste 95.000 de crescatori de animale vor beneficia de un sprijin financiar in valoare de circa 454 de milioane de lei pentru compensarea unei parti din pierderile pe care le-au inregistrat in ultimii doi ani, cauzate de restrictiile sanitare si perturbarea lanturilor de aprovizionare.

 

'Sprijinim crescatorii de animale prin acordarea unui ajutor de stat pentru a compensa si a contracara o parte din pierderile pe care fermierii le-au inregistrat in ultimii doi ani, cauzate de restrictiile sanitare si perturbarea lanturilor de aprovizionare. Prin acordarea acestui sprijin in valoare totala de aproape 454 de milioane de lei, complementar celorlalte programe de sprijin destinate sectorului zootehnic, oferim fermierilor ajutorul de care au nevoie pentru a-si desfasura activitatea in conditii de normalitate', declara Chesnoiu, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale transmis AGERPRES.

 

Ordonanta de Urgenta privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectoarele bovine, suine si avicol in contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19 a fost adoptata joia trecuta, de Guvern. Valoarea totala maxima a schemei de ajutor de stat este de 453,899 milioane de lei si este repartizata astfel: 170,250 milioane de lei pentru sectorul bovine, 167,649 milioane de lei pentru sectorul suine si 116 milioane de lei pentru sectorul avicol.

 

Valoarea totala a ajutorului acordat unui beneficiar nu poate depasi echivalentul in lei a 290.000 euro. Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat este de 20 de zile, incepand cu ziua urmatoare intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta. Plata ajutorului de stat se efectueaza pana la data de 30 iunie 2022.Poti fi interesat si de