Agrostar cere restructurarea statiunilor de cercetare agricola

Agrostar cere restructurarea statiunilor de cercetare agricola


Federatia AGROSTAR, cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, cere scoaterea statiunilor de cercetare agricola de sub tutela Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS), restructurarea acestora si autofinantarea pe baza proiectelor.

agrostarFederatia AGROSTAR, cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, cere scoaterea statiunilor de cercetare agricola de sub tutela Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS), restructurarea acestora si autofinantarea pe baza proiectelor.
Solicitam ca ASAS sa ramana un for stiintific, fara sa aiba legatura cu finantarea statiunilor de cercetare, intrucat a demostrat ca nu are capacitatea de a reorganiza aceste unitati. Amintim faptul ca la un moment dat statiunile de cercetare agricola au beneficiat de o stergere a datoriilor, pentru a se putea redresa, dar acest lucru nu s-a intamplat. Actuala forma de organizare a dus la un dezastru, la un jaf sistematic asupra unitatilor de cercetare care au pierdut suprafete importante de teren si au incheiat contracte dezavantajoase . Singura politica de pana acum a fost cea a intereselor. Cerem ca aceasta situatie sa inceteze. S-a ajuns la situatia aberanta ca tractoristul de la statiunea de cercetare sa fie asimilat functionarului public, afirma secretarul general al AGROSTAR, Horatiu Raicu.

Federatia AGROSTAR propune o inventariere a terenurilor pe care le mai detin statiunile de cercetare si organizarea acestora pe trei zone de cercetare: vegetal, zootehnie, horticultura. De asemenea, se impune o refacere a managementului si intocmirea unor strategii pe domenii, impreuna cu Ministerul Agriculturii.

Printre propunerile noastre se regasesc si cele legate de readucerea soiurile romanesti de seminte, adaptarea soiurilor de cereale, in functie de schimbarile climatice, refacerea patrimoniului genetic in zootehnie si accesarea, impreuna cu agricultorii, de fonduri europene. Incheierea unor parteneriate cu agricultorii si accesarea de fonduri europene ar putea asigura si salarii mai mari pentru angajati. In prezent, se stie ca salariile angajatilor din cercetare sunt indecent de mici si, desi exista statiuni care au venituri considerabile si ar putea majora salariile, actuala forma de organizare nu permite acest lucru, sustine Horatiu Raicu.

Federatia AGROSTAR sustine de mai multi ani restructurarea statiunilor de cercetare din domeniul agricol si acordarea unor salarii decente, in acest sens implicandu-se prin negocierea contractelor de munca. AGROSTAR are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, atat din sectorul privat, cat si din cel bugetar.



Poti fi interesat si de