Agromar investeste 4 milioane de euro intr-o fabrica de premixuri animale
Joi, 26 Septembrie 2024
Joi, 26 Septembrie 2024
Business-ul infiintat in urma cu 20 de ani la Balotesti, judetul Ialomita, a ajuns la afaceri de peste 20 de milioane de euro si productii anuale de 45.000 de tone de furaje.
Agromar produce peste 100 de produse (pentru pui de gaina, curci, porci, pentru porumbei, bibilici, rate, gaste, struti etc), concentrate proteino-vitamino-minerale (pui, porci, curcani si altele), aditivi furajeri (calciu furajer, vitaminizat si altele). Materia prima din care sunt realizate furajele in fabrica Agromar de la Fierbinti-Targ, Ialomita, este in mare parte de provenienta romaneasca.
Producatorul de furaje cumpara cerealele de baza (porumb, grau, orz) de la fermieri romani, srotul de floarea soarelui este procurat de pe plan local, de la o companie din Slobozia, iar srotul de soia este singurul produs importat, in proportie de 80%, fiind o proteina absolut necesara in componenta furajelor.
De asemenea, Agromar promoveaza calitatea lucernei din Insula Mare a Brailei, care are un continut ridicat de proteine, de peste 18%, si contribuie astfel la calitatea produselor finite – carne, oua si lapte. Lucerna este un ingredient - minune pentru hrana pasarilor si animalelor, sustine Florin Coltuneac.
Referindu-se la preturile cerealelor din acest an, reprezentantul Agromar sustine ca se asteapta la un nivel similar cu cel de anul trecut, mai exact circa 200 de euro per tona la porumb, grau, orz, conform bursei.
„Recolta de anul acesta, in zonele din sudul si sud-estul tarii, unde nu exista un sistem de irigatii, este compromisa in proportie de peste 90%. Dar recoltele mai slabe din unele regiuni nu ar trebui sa se resimta in preturile viitoare ale cerealelor, pentru ca la nivel national sunt cantitati suficiente pentru piata interna, chiar si pentru export”, explica directorul Agromar.
Crestere cu 10% a cererilor din partea micilor fermieri
Cele peste 45.000 de pe care Agromar le produce anual in fabrica de la Fierbinti-Targ, Ialomita, ajung in magazinele proprii, la distribuitori, in fermele partenere, dar si in cele 3 ferme proprii. In prima jumatate a anului 2024, productia de furaje a ajuns la 25.000 de tone. In cifra de afaceri a Agromar, estimata la 20 de milioane de euro in acest an, vanzarea de furaje reprezinta circa 80%.
„Avem o capacitate de producÅĢie de furaje de aproximativ 20 tone/ora. Asta inseamna ca, intr-o zi, in fabrica din Fierbinti-Targ sunt produse si 400 de tone. Inregistram o evolutie buna a cererilor din partea micilor fermieri, au crescut cu aproximativ 10%. In ceea ce priveste comenzile din partea operatorilor economici din industrie, se constata o scadere, iar unul dintre motive este reducerea popularii din fermele de porci. Nu se mai fac mari investitii in sectorul de crestere a porcilor, iar business-urile cu ferme de pasari si-au infiintat propriile FNC-uri”, mentioneaza Florin Coltuneac.
Pe segmentul de comercializare a puilor de o zi, Agromar ruleaza aproximativ 1 milion de pui anual.
Investitii pentru cresterea eficientei
Florin Coltuneac este unul dintre oamenii de afaceri care au inteles importanta implementarii unor tehnologii moderne in procesele de productie. Investitiile in automatizare se traduc mai apoi in economii si eficienta crescuta.
In 2019, Agromar a investit peste un milion de euro intr-o linie moderna de productie de furaje granulate, cu o capacitate de 4.000 tone / lunar, achizitionata de la compania daneza Skiold.
Cea mai recenta investitie a fost realizata anul trecut, pe linia de ambalare. Liniile automatizate si bratele robotice de insacuit au crescut capacitatea de productie de la Agromar Balotesti, la 20 tone/ora. Investitia tehnologica s-a ridicat la suma de 1,5 milione de euro si a redus cu 40% necesarul de personal, aducand un spor important.
„Costurile cu manopera si timpii de executie au scazut considerabil. Este o investitie necesara, care creste eficienta din sectia de productie si se amortizeaza intr-un timp scurt. Urmeaza sa schimbam si utilajele de granulare si macinare, sa tinem pasul cu noutatile tehnologice”, sustine directorul Agromar.
In prezent, Agromar are in derulare un proiect de aproape 4 milioane de euro ce presupune construirea unei fabrici de productie a premixurilor vitamino-minerale.
„Speram sa finalizam proiectul in primavara anului viitor, pentru a incepe sa procuram materiile prime din strainatate. Vrem sa mai construim un depozit pentru produse finite, pentru a creste eficienta fluxului de productie”, adauga Florin Coltuneac.
Florin Coltuneac, director general Agromar, alaturi de sotia sa, Sinziana, si de fiica, Ramona Oana.
Reteaua de magazine Agromar numara in prezent 20 de unitati in judetele Dambovita, Valcea, Ilfov, Calarasi, Olt, Ialomita. Pe segmentul de retail, Florin Coltuneac lanseaza un obiectiv indraznet: extinderea retelei cu inca 10 magazine, pana in martie 2025.
Agromar mai administreaza la Dragos-Voda, in judetul Calarasi, o ferma de reproductie suine, cu un rulaj de 7.000 de animale pe an. De aici porcii cu greutatea intre 25 si 30 de kilograme sunt livrati catre micii fermieri sau catre gospodarii care cresc animale pentru consum propriu. O a doua ferma, destinata ingrasarii porcilor, funtioneaza in Bucsani, judetul Dambovita. Cele peste 10.000 de capete produse anual merg la abatorizare.
Articolul integral despre business-ul Agromar se regaseste in editia nr. 96 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.
Astfel, numarul porcinelor sacrificate a fost, in perioada analizata, de 298.000 de capet...
'Din datele si din analizele pe care noi le le facem in momentul de fata, cu Investalim si cu par...
'In momentul de fata, in ordonanta din ordonanta se prevede ca nu pot importa carne de pui si oua...