Agricultura ecologica, o ocupatie in Romania
Miercuri, 30 Aprilie 2014
Miercuri, 30 Aprilie 2014
Agricultura ecologica a devenit, oficial, o ocupatie, inclusa in Codul Ocupatiilor din Romania /COR/ la categoria 'Operator in ferme ecologice mixte', se arata intr-un comunicat al agentiei Creative Business Management /CBM/, organizator al unor cursuri acreditate, la care fermierii se pot inscrie pentru a obtine o diploma recunoscuta la nivel national si european.
'Peste 15.000 de fermieri din agricultura ecologica au, incepand cu acest an, o meserie care sa le reflecte domeniul de activitate. Recent introdusa in Codul Ocupatiilor din Romania, meseria de 'Operator in ferme ecologice mixte' poate fi practicata cu acte in regula, dupa urmarea unui curs de perfectionare de patru zile. Agentia de formare Creative Business Management SRL este organizatorul acestor cursuri acreditate, la care fermierii se pot inscrie pentru a obtine o diploma recunoscuta la nivel national si european', se noteaza in comunicatul citat.
Cursul are o structura interactiva si practica, iar in patru zile de desfasurare cursantii afla despre cresterea animalelor si a plantelor in sistem ecologic, despre conditiile de certificare si efectueaza o vizita intr-o ferma ecologica.
Potrivit Agerpres, cursurile de desfasoara, lunar, in Bucuresti, dar exista si parteneriate cu Camerele de Comert judetene pentru realizarea unor sesiuni personalizate. Certificatele primite la finalul cursurilor sunt autorizate de Autoritatea Nationala pentru Calificari si recunoscute de Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Muncii. Potrivit estimarilor, pana finalul acestui an ar urma sa fie certificate cel putin 400 de persoane, avand in vedere ca in primele doua sesiuni de cursuri din Bucuresti au fost consemnati 50 de participanti.
Agricultura ecologica a inregistrat, in ultimii cinci ani, o crestere atat la nivelul productiei si suprafetelor, cat si in ceea ce priveste numarul de operatori. Conform datelor citate de CBM, suprafetele cultivate in sistem ecologic au crescut de patru ori in ultimii ani si au ajuns, in 2013, la 450.000 de hectare. De asemenea, exporturile Romaniei de produse ecologice s-au triplat, anul trecut, depasind 200 milioane de euro, iar numarul de operatori a crescut de la 2.000, in 2008, la 16.000 in 2013.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...