Agentia pentru promovarea alimentelor va fi lansata in 2023

Agentia pentru promovarea alimentelor va fi lansata in 2023


Agentia pentru Calitatea si Marketingul Produselor Agroalimentare va deveni functionala la inceputul anului 2023, termenul initial prevazut in lege, respectiv 1 ianuarie 2022, fiind amanat cu un an, din cauza lipsei fondurilor de functionare, potrivit unui proiect de Ordonanta de urgenta publicat de Ministerul Finantelor.

'Termenul prevazut la articolul 11 din Legea nr. 133/2019 pentru infiintarea Agentiei pentru Calitatea si Marketingul Produselor Agroalimentare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 576 din 15 iulie 2019, cu modificarile ulterioare, se proroga pana la data de 1 ianuarie 2023. Legea nr. 133/2019 (...) prevede la art.11 data intrarii in vigoare 1 ianuarie 2022', se arata in document.

 

Potrivit proiectului, intrucat asigurarea veniturilor necesare desfasurarii activitatii Agentiei impacteaza structura bugetului de stat si a bugetului Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2022, in conditiile in care Guvernul a adoptat masuri bugetare, politice si de asigurare de lichiditati in vederea atenuarii efectelor negative provocate de pandemia de coronavirus asupra nivelului de trai al populatiei si asupra economiei, se impune prorogarea datei de intrare in vigoare a Legii nr.133/2019 pana la data de 31 decembrie 2022.

 

Astfel, se evita riscul unui blocaj in desfasurarea activitatii Agentiei pentru Calitatea si Marketingul Produselor Agroalimentare, cu consecinte negative majore, datorate, in primul rand, lipsei fondurilor necesare functionarii, respectiv pentru investitii, cheltuieli curente, cheltuieli de personal, precizeaza initiatorii proiectului.

 

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu a anuntat miercuri ca functionarea Agentiei pentru Marketingul si Calitatea Produselor Agroalimentare este una dintre prioritatile mandatului sau.

 

'Anul viitor in programul nostru de prioritati va fi reluarea programul Tomata si ciclul II de legume in spatii protejate. O sa avem mai multe tipuri de ajutor pentru fermieri, pentru legumicultori, pentru producatorii de produse traditionale, pentru ca au nevoie de sprijinul nostru. Rolul lor este sa stea in ferma si sa produca, iar rolul nostru, al statului, este sa venim cu solutii de sprijin si de promovare a lor. Am o intalnire azi (miercuri, n.r.) cu reprezentantii fermierilor din sectorul industriei alimentare, pentru ca avem o lege de infiintare a Agentiei pentru Marketingul si Calitatea Produselor Agroalimentare care nu a fost pusa in aplicare si este un obiectiv pe care mi l-am asumat. Vreau sa fac functionala aceasta agentie, ma consult cu dumnealor, vedem cum va functiona cel mai bine, pentru ca produsele romanesti trebuie marketate si vandute in intreaga lume. Avem cu ce sa ne mandrim. Fermierii nu trebuie sa-si mai arunce marfa la marginea drumului, la sosea, trebuie sa fie integrata in tot lantul comercial si trebuie sa ajunga pe masa consumatorilor', a spus el.

 

Pe de alta parte, in proiectul MF se prevede si prorogarea termenului de intrare in vigoare, prevazut la articolul 9 din Legea nr. 236/2020, pentru stimularea producatorilor agricoli care comercializeaza produsele agricole primare, produse pescaresti si de acvacultura, pana la data de 1 ianuarie 2023. Legea 236/202 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1037 din 6 noiembrie 2020.

 

Potrivit Hotararii Guvernului nr. 30/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are ca obiectiv cresterea competitivitatii produselor agroalimentare si pescaresti romanesti pe piata europeana si globala, inclusiv prin actiuni specifice de informare.

 

'Legea nr. 236/2020 pentru stimularea producatorilor agricoli care comercializeaza produsele agricole primare, produse pescaresti si de acvacultura, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu numarul 1037 din data de 6 noiembrie 2020, prevede la art.9 data intrarii in vigoare 1 ianuarie 2022. Intrucat aplicarea masurilor preconizate prin proiectul legislativ are implicatii majore asupra bugetului de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pentru fiecare exercitiu financiar de aplicare a legii si avand in vedere ca masurile dispuse sunt susceptibile unei scheme de ajutor de stat, apreciem ca este necesara parcurgerea etapelor procedurale prealabile aplicarii prin notificare la Comisia Europeana, sens in care se impune prorogarea datei de intrare in vigoare a Legii nr.236/2020 pana la data de 1 ianuarie 2023. Astfel, se evita riscul imposibilitatii asigurarii resurselor financiare necesare pentru plata primei de comercializare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, cu consecinte negative in perceptia generala a potentialilor beneficiari cu privire la acordarea acestei forme de sprijin, precum si riscul unor posibile sanctiuni din partea Comisiei Europene in conditiile unei decizii nefavorabile privitoare la caracterul acestei forme de sprijin acordat producatorilor agricoli', se mai arata in document.

 



Poti fi interesat si de