Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, in atentia Guvernatorul Deltei

Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, in atentia Guvernatorul Deltei


Guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD), Malin Musetescu, a criticat conducerea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) din cauza politicii duse inca de la infiintare.

delta dunarii rezervatie2Guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD), Malin Musetescu, a criticat conducerea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) din cauza politicii duse inca de la infiintare.


Musetescu sustine ca aceasta nu a inclus actiuni de repopulare a luciilor de apa, ci doar investitii in mijloacele de capturare a resurselor piscicole si sustine ca se astepta ca managerii acestei institutii sa nu ia in considerare propunerile privind introducerea pescuitului sportiv "No kill" la patru specii de pesti din Delta: crap, somn, salau si stiuca.

"Eu nu am vazut documentul ANPA (proiectul ordinului privind prohibitia pescuitului, n.red.) care am inteles ca azi (luni, n.red.) ar fi fost transmis Ministerului Mediului. Ma asteptam la asa ceva (renuntarea la propunerea Administratiei RBDD, n.red.) din partea Agentiei. Este fix in politica pe care a dus-o de la infiintare. Ceea ce mi se pare usor neconcordant fata de politica lor este faptul ca peste tot pe unde am fost si am avut discutii cu pescarii, pozitia ANPA a fost de limitare a accesului pescuitului sportiv la resursa acvatica, iar pe alocuri de eliminare", a declarat guvernatorul Rezervatiei.

In opinia lui Musetescu, ignorarea propunerii Administratiei RBDD privind introducerea pescuitului sportiv "No kill" pentru patru specii dovedeste faptul ca ANPA percepe Delta ca pe o ferma piscicola.

"Pentru ANPA, Delta este o ferma piscicola. Ei vad in orice apa o ferma piscicola. As fi curios daca ANPA ne poate arata ce a facut pentru a ridica piscicultura romaneasca de la nivelul secolului al XVIII-lea, pescuit in ape naturale fara niciun fel de repopulare. Singurele investitii sunt in barci, carburanti si plase, in contextul in care obligatia lor ca agentie era sa schimbe acest stil de pescuit comercial. Ii invit pe reprezentantii ANPA sa vada ce inseamna acvacultura in Ungaria si Bulgaria, ca in Romania nu mai au de concesionat decat Cismigiul", a afirmat guvernatorul RBDD.

Musetescu a mai spus ca va solicita expres ANPA cantitatile de peste pe care le scot pescarii sportivi din Delta, daca propunerea de ordin de prohibitie din acest an inaintata Ministerului Mediului nu include si prevederea referitoare la interdictia capturarii exemplarelor din cele patru specii de catre pescarii sportivi.

"Cantitatile de peste scoase din sistem de pescarii sportivi reprezinta puncte de referinta importante in stabilirea cotelor reale de pescuit. Pana acum, nimeni nu a reusit sa spuna care este cota de pescuit sportiv, stiintific vorbind. Cat timp pescarul sportiv nu este obligat sa declare capturile, este imposibil de spus cat peste se scoate din Delta. Ce propunem noi nu este eliminarea capturilor in general la pescuitul sportiv, ci pe patru specii importante pentru pescuitul comercial, specii aflate in regres. Pescuitul sportiv este singura modalitate de capturare selectiva a pestilor. Nu poti face acelasi lucru cu cei care captureaza cu plasa", a precizat guvernatorul Malin Musetescu.

El a amintit totodata ca propunerile inaintate ANPA au fost discutate cu reprezentantii federatiilor de pescari din judetul Tulcea si acceptate de catre acestia.

"Nu pescarul sportiv scoate tot pestele din Delta cu lanseta si undita, dar asa ii obligi sa intre in activitatea lor ca definitie. Pescuitul sportiv nu inseamna sa pleci acasa cu masina plina cu peste", a mai spus guvernatorul RBDD.

La inceputul lunii noiembrie a anului trecut, Musetescu a anuntat ca Administratia RBDD a propus ca incepand din acest an pescarii sportivi din Delta sa nu mai poata lua cu ei exemplarele capturate din patru specii de pesti, crapul, somnul, salaul si stiuca. In plus, pentru ultimele trei specii amintite, in Rezervatie, va fi permis doar pescuitul recreativ cu naluci artificiale.

Propunerile au fost inaintate ANPA si urmau sa fie incluse in ordinul din acest an pentru prohibitia pescuitului in Romania.



Poti fi interesat si de