Adrian Balaoi, AB Frigo Consult Tehnic: „Proiectarea adecvata a sistemelor de climatizare si refrigerare ar trebui sa fie o prioritate”

Adrian Balaoi, AB Frigo Consult Tehnic: „Proiectarea adecvata a sistemelor de climatizare si refrigerare ar trebui sa fie o prioritate”


Proiectarea inexacta, montajul executat gresit, folosirea incorecta a materialelor la realizarea instalatiilor frigorifice si intretinerea necorespunzatoare a acestora, sunt principalele cauze ce duc la defectiuni ale sistemelor de climatizare si refrigerare, sustine Adrian Balaoi, CEO AB Frigo Consult Tehnic, companie cu o experienta de 20 de ani in sectorul frigorific industrial si comercial.

De aceea, primul pas catre o instalatie eficienta este contractarea unui consultant profesionist si experimentat, care nu doar reduce riscurile unei functionari defectuoase, dar asigura costuri mai avantajoase prin evitarea problemelor ce pot aparea pe parcursul proiectului.

 

Ce tendinte observati in materie de instalatii frigorifice si ce reglementari noi au aparut in domeniu?

De cativa ani, instalatiile frigorifice si de aer conditionat sunt gandite sa foloseasca agenti frigorifici cu un GWP (Global Warming Potential) scazut. Cel mai scazut GWP il au agentii frigorifici naturali (apa, aerul, propanul, dioxidul de carbon si amoniacul). GWP masoara cat de multa energie absorb emisiile pentru o tona de gaz dat intr-o perioada de timp, respectiv emisiile de o tona de dioxid de carbon (CO2). Fiecare agent frigorific are un echivalent in kg CO2. Incepand din acest an, in Romania s-a impus un control mai strict la achizitia si consumul de freon si foarte curand se vor introduce acciza la achizitia freonului, taxe pentru detinatorii de instalatii cu freon, amenzi pentru cei care au pierderi de freon, asa cum este in Spania sau tarile nordice. In aceste conditii, instalatiile cu freon nu vor mai fi ieftine nici la achizitie pentru ca pretul freonului se va dubla si nici in exploatare pentru ca va fi taxa pentru echivalent CO2 pentru cantitatea de freon din instalatie.

Instalatiile frigorifice cu o cantitate mica de amoniac (Amoniac DX) devin din ce in ce mai competitive, iar daca sunt construite corespunzator nu necesita supraveghere locala permanenta din partea personalului, ca vechile instalatii frigorifice cu amoniac. Noile instalatii frigorifice DX cu amoniac au doar cateva kg de amoniac si se monteaza la exterior. In plus, nu au nevoie o camera speciala pentru utilaje.

CO2 este un agent frigorific care a inclocuit freonul. Daca nu se utilizeaza apa incalzita prin recuperarea caldurii, instalatiile cu CO2 la temperaturi mai mari de 20⁰ C sunt mai ineficiente decat cele cu freon.

Propanul inlocuieste cu succes freonul in grupurile de racit lichide si in cantitati mici la instalatiile frigorifice sau aer conditionat. Instalatiile cu aer s-au dezvoltat pentru temperaturi foarte scazute.

 

ab1

 

De unde vin cele mai multe solicitari si care sunt principalele cerinte ?

In continuare cei mai importanti clienti sunt producatorii din industria alimentara. Principalele cerinte sunt: reducerea consumului de energie electrica, recuperarea caldurii si propuneri de utilaje cu intretinere economica. Acestea sunt ideile noastre de baza in proiectarea instalatiilor frigorifice si aer conditionat.

 

Care sunt atuurile pe care le aveti pe piata?

Lucrez ca inginer frigotehnist de peste 30 ani, iar AB Frigo Consult Tehnic este de 20 de ani pe piata. Am lucrat in companii internationale (York-JCI, SCM Frigo, Pennine-UK, Erkasis-Turcia). M-am implicat in proiecte importante in tara si in afara tarii. Am consolidat un bagaj consistent de know-how si am cultivat o retea profesionala de inalta calitate. Imi place sa abordez mereu idei noi in instalatiile pe care le realizez. Nu agreez si nu aplic metoda copy-paste in lucrarile de proiectare.

 

ab4

 

De ce este importanta analiza si proiectarea corecta a instalatiilor frigorifice?

De obicei, evit sa impun o solutie tehnica in proiect si propun mai multe variante. Inainte de inceperea unui proiect, AB Frigo Consult Tehnic face o analiza SWOT a solutiilor tehnice posibile, pentru a vedea impreuna cu clientul care este cea mai buna solutie de instalatie pentru proiectul respectiv.

Din pacate, sunt multi investitori care prefera sa nu faca un proiect pentru realizarea unei instalatii frigorice sau de aer conditionat. Se gaseste ca scuza lipsa timpului sau a banilor. Asta este cea mai mare greseala, deoarece se pierde mai mult timp discutand cu trei sau patru firme de instalatii, iar un proiect poate reprezenta maxim 4% din valoarea totala a investitiei. Este ca si cum ai construi o casa si incepi sa soliciti oferte de la constructori, fara sa ai un proiect al casei. Rezultatul este dezastruos pentru investitor si instalator. In ultimii ani, am avut numeroase cereri pentru a oferi consultanta in vederea reglarii corecte a parametrilor de lucru ai instalatiilor realizate fara un proiect, fara un control neutru al lucrarilor efectuate.

 

Care ar fi cele mai frecvente cauze care stau la baza defectarii sistemelor de climatizare si refrigerare? Cum pot fi acestea evitate?

Cauzele care stau la baza defectarii sistemelor de climatizare si refrigerare pe care le-am intalnit in activitatea noastra sunt proiectarea inexacta, montajul executat gresit, folosirea incorecta a materialelor la realizarea instalatiilor frigorifice si intretinerea necorespunzatoare.

Toate supervizarile costa mult, mult mai putin decat pierderile generate de un proiect gresit, montaj gresit, materiale utilizate gresit sau service gresit.

 

ab3

 

Sunteti unul dintre sustinatorii solutiilor moderne de frig ce presupun utilizarea agentilor naturali ca solutii sustenabile. Cum se implica ABF in implementarea pe piata din Romania a noilor tehnologii?

Suntem unul dintre organizatorii Conferintei „Natural Refrigerants”, singurul eveniment din Romania, dedicat industriei frigorifice care contine toate elementele unui ansamblu remarcabil: conferinta, expozitie si networking. A treia editia se va desfasura in zilele de 13 si 14 martie 2025 la World Trade Center din Bucuresti, langa hotel Pullman.

Editia din 2023 s-a bucurat de un real succes si a reunit peste 120 instalatori si specialisti tehnici din Romania, Moldova, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Turcia, UAE si UK. Speram ca interesul participantilor sa fie la fel de mare si in 2025. Formatul evenimentului consta intr-o expozitie si o conferinta in cadrul careia, pe o perioada de doua zile, mai multi specialisti autorizati vor sustine o serie de prezentari tehnice in limba engleza, cu traducere simultana, asigurata la casca.

Recomand tuturor tehnicienilor care profeseaza in domeniul instalatiilor frigorifice si de aer conditionat sa participe la aceasta conferinta si expozitie. Va fi o buna posibilitate de a descoperi cum pot oferi clientilor servicii de inalta calitate si solutii tehnice de ultima generatie, conformandu-se legislatiei de mediu actuale si viitoare, si vor putea interactiona cu cei mai buni specialisti in domeniu, de la instalatori si furnizori de servicii specializate pana la reprezentanti din industria alimentara si petrochimica.

 

Interviul integral pe tema instalatiilor frigorifice si a rolului unui proiectant cu experienta in domeniu poate fi citit in editia 97 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de