Adrian Balaban, APCPR: Pesta porcina africana a cauzat Romaniei pierderi de miliarde de euro

Adrian Balaban, APCPR: Pesta porcina africana a cauzat Romaniei pierderi de miliarde de euro


Romania a pierdut miliarde de euro din cauza evolutiei pestei porcine africane, in conditiile in care s-au inregistrat peste 7.000 de focare in cei opt ani care au trecut de la debutul bolii, iar aproape doua milioane de porci si peste 150.000 de scroafe matca au fost ucise, a afirmat, marti, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Adrian Balaban.

'Vedeti harta Europei (...) unde sunt prezentate zonele afectate de pesta porcina africana. Romania iese in evidenta cu acea mare pata rosie. Este singura tara din Europa complet sub incidenta zonei 3, zona care limiteaza complet miscarea animalelor catre alte teritorii care nu sunt tot in zona rosie. De ce am ajuns aici? Este foarte important sa intelegem aceste lucruri. Deci, in 8 ani, in Romania s-au inregistrat peste 7.000 de focare de pesta porcina africana. Aceste 7.000 de focare de pesta porcina africana au facut ca Romania sa aiba un record la nivel european de peste 80% din focarele confirmate in Europa. Care au fost consecintele? Consecintele au fost peste 150.000 de scroafe matca, efectivul matca, care au fost ucise in acesti ani, aproape 2 milioane de porci ucisi, Nu cred ca exista ferma in Romania care sa nu fi fost macar o data in zona de restrictie de miscare a animalelor. Ori, toate aceste lucruri vin cu un puternic impact economic asupra crescatorilor de porci si, nu in ultimul rand, asupra consumatorului din Romania. Noi inca mai calculam, inca mai analizam cifrele referitoare la impactul economic si cred ca pana la urma va trebui sa ne adresam unei institutii mult mai abilitate pentru acest lucru, pentru ca cifrele sunt ametitoare. Vorbim de miliarde de euro bani pierduti de economia Romaniei din cauza evolutiei pestei porcine africane', a aratat Balaban, intr-o conferinta de presa.

 

In plus, boala care exista de opt ani in Romania a facut ca tara sa fie complet dependenta de importurile de carne de porc, valoarea acestora fiind in 2023 de peste 1,1 miliarde de euro.

 

'Mai mult decat atat, acest lucru a facut ca Romania sa fie complet dependenta de importurile de carne de porc. Am importat in 2023 de peste 1,1 miliarde de euro carne de porc, nu avem inca datele exacte pentru 2024, dar estimam ca si ele depasesc 1 miliard de euro, lucru care se vede la raft, se vede pentru consumator, dar care, in acelasi timp, pune intr-o serioasa criza producatorul roman, pentru ca producatorul roman, nefiind in stare, neavand posibilitatea de a asigura cantitati mari, nu este primul in preferintele marilor retaileri - si e o actiune absolut normala din partea lor, aleg si ei sa-si aduca marfa de acolo de unde au siguranta ca pot primi in fiecare saptamana cantitatea dorita. Ori, in Romania, evoluand aceasta nenorocita de boala, fluctuatiile si mai ales faptul ca la un moment dat poti fi in situatia de a nu-ti onora contractul te pun in dificultate si marii retaileri aleg sa aduca carne din zone libere', a explicat seful APCPR.

 

La randul sau, vicepresedintele APCPR, Sorin Lupascu, a avertizat ca 'exista un mare paralelism care se vede intre pesta porcina africana si febra aftoasa'.

 

'Pentru noi, este o chestie de deja-vu. Sunt trei luni maine de la aparitia primului focar de febra aftoasa din Europa, din Germania. Noi am inceput cu mai bine de 10 ani in urma sa atragem atentia autoritatilor ca pesta porcina africana se apropie de Romania, este la 2000 de km, este la 500 de km, este la frontiera cu Moldova, este la nord de delta... Ce a urmat, stiti. Masuri niciuna si asa a inceput. Acum avem 3 luni de cand a aparut boala in Europa. E adevarat, doar saptamani de cand a inceput sa se apropie. Avem, insa, aproape doua luni de cand cerem si incercam sa determinam responsabilii sa ia masuri impotriva acestei boli. Asa se face ca suntem aici, pentru a trage un semnal de alarma, pentru a nu se mai intampla ce s-a intamplat. Spre deosebire de pesta porcina africana, febra aftoasa are un mecanism de raspandire mult mai nenorocit. Afecteaza mai multe specii, toate biungulatele. Noi traim intr-o tara in care laolalta, in comunitati satesti, exista oi, capre, vaci, porci. Toate aceste animale sunt afectate de aceasta boala, iar intrarea bolii in Romania este o catastrofa inimaginabila', a mentionat acesta.

 

Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania - APCPR si Asociatia Crescatorilor de Vaci HolsteinRo au organizat marti, 8 aprilie, o conferinta de presa care a avut ca teme principale de discutie pesta porcina africana si febra aftoasa.



Poti fi interesat si de