Adi Hadean: Romanii cumpara mancare multa ca sa epateze. Jumatate o arunca
Miercuri, 30 Ianuarie 2019
Miercuri, 30 Ianuarie 2019
Adi Hadea a participat, marti, la Campia Turzii, la o dezbatere pe tema risipei alimentare, unde a explicat ca painea care a ramas nefolosita poate fi recuperata prin zeci de retete la indemana oricui, insa solutia cea mai potrivita este optimizarea modului in care facem cumparaturi.
Potrivit organizatorilor dezbaterii, un studiu facut de asociatia 'Mai Mult Verde' arata ca, in tara noastra, cel mai mult se risipesc alimente in gospodarii (49%) si sectorul industriei alimentare (37%).
"Fiecare gospodarie poate fi optimizata si optimizarea pleaca de la planificare, pentru ca asta cam neglijam noi, ce facem de cele mai multe ori, nu ne gandim cat de mult avem nevoie inainte de a cumpara, cumparam compulsiv de cele mai multe ori", a explicat Adi Hadean.
O alta zona in care se risipeste in mod masiv mancare este cea a evenimentelor de familie, ocazii in care clientii comanda de doua ori mai multa mancare decat se poate consuma.
Adi Hadean a povestit ca a facut un experiment, alaturi de un prieten care detine un restaurant in Timisoara, ocazie cu care a observat ca romanii comanda mancarea pentru a-si etala statutul social.
"Eu am convingerea ca cea mai mare parte a risipei in zona HoReCa vine din zona de evenimente. (...) Cam cei mai multi bani se ruleaza in tara asta in zona de evenimente de tipul acesta. Nu ma refer la evenimente corporate. Exista in cultura noastra sintagma asta: 'sa fim pe bogatie' sau macar sa aratam ca suntem. Si atunci se comanda la nunta mult mai mult decat se poate manca. Eu am facut acest experiment cand mai faceam consultanta in zona HoReCa. Am prelucrat acele meniuri si am ajuns la jumatate din cantitatea care se punea in mod traditional in farfurie", a spus Hadean.
Acesta a explicat ca, dupa optimizarea meniurilor, au inceput sa apara temerile ca reducerea cantitatii de mancare ii va nemultumi pe clienti, astfel ca a organizat niste degustari cu viitoare cupluri de miri.
"Am facut un experiment, am chemat cupluri la degustari, nimeni nu putea sa manance tot. Aproape la orice eveniment de genul acesta aproape jumatate din meniu se debaraseaza. Pur si simplu nu poti sa mananci atat", a spus Hadean.
Campania de responsabilizare sociala 'Nu arunca painea', in cadrul careia a avut loc dezbaterea, a fost initiata de managerul fabricii de paine La Lorraine din Campia Turzii.
Romania se afla pe locul al 9-lea in topul tarilor din Uniunea Europeana care risipesc cea mai multa mancare, in conditiile in care este si cea mai saraca tara din aceasta lista. Topul este condus de Marea Britanie, Germania si Olanda, iar pe ultimul loc se afla Suedia, potrivit reprezentantilor companiei de panificatie.
Un alt studiu, facut de Eurostat in 2017, arata ca Romania se afla pe primul loc in ceea ce priveste sumele cheltuite lunar pentru hrana. Mai exact, in fiecare luna, romanii dau pe hrana 27% din cheltuielile de consum, cu mult peste media europeana, care este de 12%.
Organizatorii campaniei au mai aratat ca 20% din cantitatea de alimente risipite in Romania este reprezentata de paine si produse de panificatie.
"Un roman mananca, in fiecare an, 96 de kilograme de paine, cu mult peste media europeana, care este de 82 de kilograme pe an. Si tot in fiecare an, el arunca la gunoi 22 de kilograme de paine", arata un comunicat al organizatorilor.
Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in ...
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...