Acuzatii de dumping pe piata carnii de pui
Joi, 02 Februarie 2017
Joi, 02 Februarie 2017
Industria carnii de pui din Africa de Sud sustine ca este in pragul falimentului din cauza importurilor ieftine provenite din Uniunea Europeana, informeaza AFP.
Angajati si manageri de companii din sectorul carnii de pui din Africa de Sud au organizat miercuri un mars de protest la reprezentanta UE din Pretoria pentru a critica importurile ieftine si pierderile de locuri de munca.
Organizatorii marsului sustin ca deja aproximativ 5.000 de locuri de munca au fost pierdute si alte 110.000 sunt in pericol, plus alte 20.000 in sectorul productiei de nutreturi.
RCL Foods, cel mai mare producator de carne de pui din Africa de Sud, a concediat luna trecuta 1.350 de angajati, 20% din forta sa de munca, si a inchis 15 din cele 25 de ferme ale sale.
Problemele s-au agravat dupa ce UE a inceput sa trimita cantitati din ce in ce mai mari de carne de pui in Africa de Sud la ceea ce credem ca sunt preturi de dumping, a declarat directorul operational de la RCL Foods, Scott Pitman.
Reprezentantii industriei de carne de pui din Africa de Sud sustin ca UE inunda piata locala cu pulpe de pui la preturi de dumping pentru ca piata europeana prefera pieptul de pui.
Aceasta este o forma de scapare de resturi, a declarat presedintele Asociatiei crescatorilor de pui din Africa de Sud, Kevin Lovell.
In replica, UE acuza industria sud-africana a carnii de pui ca da vina pe altii pentru propriile sale esecuri.
Atunci cand oamenii isi pierd mijloacele de trai, acordurile comerciale sunt un tap ispasitor convenabil. Este o greseala sa se creada ca politica comerciala a UE este la baza si chiar principalul motiv al problemelor cu care se confrunta industria carnii de pui din Africa de Sud, a declarat ambasadorul UE in Africa de Sud, Marco Cornaro.
Potrivit datelor furnizate de UE, exporturile comunitare reprezinta mai putin de 7% din consumul total de carne de pui din Africa de Sud.
Brazilia a fost cel mai mare furnizor de carne de pui al Africii de Sud, in prima jumatate a lui 2016, urmata de Olanda, Marea Britanie si Spania.
Pe ansamblu, Uniunea Europeana este cel mai important partener comercial al Africii de Sud, iar disputa pe tema carnii depui marcheaza un debut furtunos al parteneriatului economic dintre cele doua parti care a intrat in vigoare anul trecut.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...