Acord privind reforma in domeniul pescuitului
Vineri, 31 Mai 2013
Vineri, 31 Mai 2013
Statele membre UE si Parlamentul European au ajuns la un acord care va permite refacerea resurselor piscicole, potrivit Agerpres.
Compromisul prevede limitarea la 5% a cantitatii de pesti ce nu pot fi comercializati si care pot fi aruncati inapoi in apa deoarece sunt prea mici, de calitate inferioara sau depasesc cota.
Aceasta posibilitate de a arunca inapoi in apa capturile nu va fi, totusi, automata.
Practica aruncarii capturilor nedorite inapoi in apa va fi redusa la zero. Pescarii vor avea dreptul la un procentaj de 5% numai cu titlu exceptional si in urma unei cereri speciale, a declarat raportorul Parlamentului, Ulrike Rodust.
Irlanda, care detine presedintia semestriala a Consiliului UE pana la sfarsitul lunii iunie, isi exprimase de mai multe ori intentia de a ajunge inainte de incheierea mandatului la un acord in spinosul dosar al reformei politicii comune in domeniul pescuitului (PCP).
Parlamentul European, care pleda pentru interzicerea totala a practicii aruncarii capturilor nedorite inapoi in apa, s-a alaturat pana la urma statelor membre, care acceptasera cu greu, la mijlocul lunii mai, sa-si flexibilizeze pozitia, de la 7% la 5%, pentru a-i multumi pe eurodeputati si a satisface marile puteri in materie de pescuit precum Franta si Spania.
Pentru a intra in vigoare din 2014, reforma politicii comune in domeniul pescuitului trebuie sa fie adoptata de Parlamentul European in sesiune plenara si de reprezentantii celor 27 de state membre ale UE.
Uniunea Europeana este cea de-a treia putere mondiala a pescuitului, dupa China si Peru, dar resursele sale halieutice sunt in declin: 39% din stocurile de peste din Atlantic si 88% din cele din Marea Mediterana si Marea Neagra sunt afectate de pescuitul excesiv, potrivit unor date publicate joi de Comisia Europeana, preluate de AFP.
Cotele vor fi determinate strict pe baza avizului stiintific si vor fi fixate la nivel regional. Ele vor trebui sa aiba obiective de randament maxim durabil (RMD): sa nu se pescuiasca decat strictul necesar pentru a nu se ameninta refacerea resurselor piscicole, incepand din 2020, iar 'acolo unde este posibil', cu incepere din 2015.
Reglementarea europeana se va aplica si in afara apelor europene, a spus comisarul european responsabil cu acest dosar, Maria Damanaki. Organizatiile de mediu au salutat acest acord, care, in opinia lor, nu este destul de ambitios. El creeaza un precedent in favoarea unei politici responsabile in domeniul pescuitului dupa 30 de ani de proasta gestionare, a apreciat Ocean2012.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...