Acord CE pentru reluarea exporturilor de porci vii in spatiul comunitar

Acord CE pentru reluarea exporturilor de porci vii in spatiul comunitar


Romania si Bulgaria vor sa obtina acordul Comisiei Europene pentru reluarea exporturilor de porci vii in spatiul comunitar, incepand cu anul 2015, deocamdata cele doua tari fiind autorizate sa vanda doar carne si produse din carne de porc in tarile Uniunii Europene. "Problema cea mai stringenta discutata cu partenerii bulgari a fost cea a pestei porcine, pentru ca atat noi cat si bulgarii, conform deciziei Comisiei Europene, suntem capabili sa vindem doar carne si produse din carne de porc din toate unitatile autorizate sanitar-veterinar si care indeplinesc conditiile pentru spatiul comunitar, mai putin porci vii. Le-am propus colegilor bulgari sa facem la Bucuresti, in vara acestui an, o intalnire de lucru comuna si cu expertii Comisiei Europene, sa mergem unitar pe conditiile cerute de ei, astfel incat, incepand cu anul 2015, sa putem exporta si porci vii in spatiul comunitar", a declarat pentru Agerpres, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu.

porccccccccccccccccRomania si Bulgaria vor sa obtina acordul Comisiei Europene pentru reluarea exporturilor de porci vii in spatiul comunitar, incepand cu anul 2015, deocamdata cele doua tari fiind autorizate sa vanda doar carne si produse din carne de porc in tarile Uniunii Europene. "Problema cea mai stringenta discutata cu partenerii bulgari a fost cea a pestei porcine, pentru ca atat noi cat si bulgarii, conform deciziei Comisiei Europene, suntem capabili sa vindem doar carne si produse din carne de porc din toate unitatile autorizate sanitar-veterinar si care indeplinesc conditiile pentru spatiul comunitar, mai putin porci vii. Le-am propus colegilor bulgari sa facem la Bucuresti, in vara acestui an, o intalnire de lucru comuna si cu expertii Comisiei Europene, sa mergem unitar pe conditiile cerute de ei, astfel incat, incepand cu anul 2015, sa putem exporta si porci vii in spatiul comunitar", a declarat pentru Agerpres, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu.


Controlul miscarii animalelor intre cele doua tari si inasprirea conditiilor de supraveghere a pestei porcine, mai ales la granita cu tarile terte, sunt doua aspecte importante care trebuie urmarite in vederea obtinerii acordului de export de porci vii in tarile UE.

"Un lucru foarte important este controlul miscarii animalelor intre cele doua tari si aici trebuie sa inasprim conditiile de supraveghere a pestei porcine mai ales la granita cu tarile terte, unde exista pesta porcina africana, iar porcul mistret este rezervor natural de pesta porcina. La sedinta comuna din vara, cu expertii Comisiei, trebuie sa vedem ce mai trebuie sa facem sa devenim tari libere de pesta porcina. In discutiile de anul trecut pe care le-am avut cu CE, noi am cerut ca din 2014 sa putem exporta si porci vii, dar expertii europeni au spus ca vor sa vada masurile de supraveghere in 2014 si daca mai apar sau nu cazuri de pesta porcina la porcii crescuti in gospodarii, ceea ce nu este cazul. Si, foarte important, este modul cum se face supravegherea la porcii mistreti", a adaugat Manastireanu.

In urma discutiilor de principiu, care au avut loc saptamana trecuta la Ruse (Bulgaria), s-a decis organizarea unei sedinte comune de Guvern, cel mai probabil in luna februarie sau martie 2014, cand urmeaza sa se semneze un acord general pe partea de agricultura, dar si anumite protocoale tehnice separate pe partea sanitar-veterinara. Potrivit sursei citate, pe domeniul sanitar - veterinar au mai fost discutate, in intalnirea de la Ruse, anumite aspecte legate de controalele masinilor care vin in Romania cu legume si fructe din Turcia si despre comertul cu miere de albine. In data de 9 ianuarie 2014, o delegatie a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, condusa de secretarul de stat Daniel Botanoiu, alaturi de care s-au aflat si reprezentanti ai ANSVSA, insotiti de presedintele Autoritatii, Vladimir Manastireanu, a efectuat o vizita de lucru la Ruse, in Bulgaria, pentru a negocia semnarea unui nou document bilateral intre cele doua ministere, avand in vedere ca Romania si Bulgaria se aseamana foarte mult din punct de vedere agricol si ne aflam la inceputul unei noi Politici Agricole Comune. Discutiile tehnice purtate de expertii din cele doua tari au fost organizate pe patru grupe de lucru, respectiv grupul de lucru pentru actiunile viitoare legate de noua PAC, grupul de lucru pentru domeniul sanitar veterinar ce vizeaza securitatea alimentara, grupul de lucru pentru identificarea punctelor comune si sustinerea reciproca in cadrul negocierilor la nivel european si grupul de lucru pentru politicile din zootehnie, cultura mare, legumicultura si functionarea pietelor.



Poti fi interesat si de