Achim Irimescu: Romania si-a pastrat cota de calcan pentru 2016
Joi, 17 Decembrie 2015
Joi, 17 Decembrie 2015
Romania si-a pastrat cota la calcan pentru 2016 la 43,2 tone, insa va trebui sa adopte anumite masuri de reducere a punctelor de debarcare si a permiselor de pescuit, in timp ce perioada de prohibitie a fost extinsa cu o luna, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu.
Dupa multe negocieri si angajamente serioase din partea noastra, Romania si-a pastrat cota la calcan pentru 2016 la 43,2 tone, dar s-a prelungit perioada de prohibitie care era initial de la 1 aprilie pana la 31 mai, cu inca o luna, respectiv pana la 30 iunie, pentru ambele state, Romania si Bulgaria. O alta masura vizeaza reducerea punctelor de debarcare, noi avem 14 si le vom reduce la 10, iar numarul permiselor de pescuit la calcan trebuie reduse cu 20%, Bulgaria cu 25% pentru ca are o flota mai mare. La rechin - cainele de mare nu s-a introdus cota, insa ne-am obligat sa nu pescuim mai mult decat s-a pescuit in acest an. ANPA (Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura) trebuie sa faca ceea ce trebuia sa faca de mult, respectiv inspectie si sa asigure ca nu se pescuieste peste cota, a spus Irimescu.
Comisia Europeana vine cu propunerea privind amendarea sau introducerea de noi cote in baza unui raport pe care il intocmeste un comitet stiintific in care este prezenta cu cercetatori si Romania.
In fiecare an, in luna decembrie, se adopta un regulament privind cotele de pescuit la Marea Neagra, pana in acum sunt cuprinse doua specii in cota - sprot si calcan. Romania are la sprot 3.440 de tone, dar nu e de interes economic, nu e valoros, iar la calcan este de 43,2 tone. In acest an, cercetatorii au spus ca situatia este foarte proasta la doua stocuri de peste, respectiv la calcan si rechin - cainele de mare. In contextul in care cota este neschimbata de mai multi ani, efectele nu au fost cele scontate si situatia este grava la calcan, CE a propus initial sa aplice o cota zero, a explicat Irimescu.
Seful MADR a mai precizat ca subiectele din Consiliul Pescuit si Agricultura au vizat sectoarele carnii de porc si cele ale mierii.
Polonia a cerut, in contextul embargoului rus care continua si din cauza caruia preturile au scazut foarte mult, sa aplice pe langa stocarea privata si reintroducerea restitutiei la export, un mecanism care compenseaza diferenta intre pretul international si pretul european. Noi, alaturi de alte state am cerut deocamdata masuri alternative care sa permita pietei europene sa se echilibreze si sa isi revina. Un alt subiect important a fost cel legat de mierea de pe piata europeana. Deoarece UE importa multa miere, Ungaria considera ca ar trebui sa se introduca o etichetare a sursei. Ei propun sa fie etichetat ca miere amestecata din afara UE, miere amestecata din UE si miere amestecata UE si non UE. Ne-ar avantaja si pe noi. Mierea de pe piata europeana se ridica 200.000 tone, iar noi producem 20.000 de tone in fiecare an si in jur de 10.000 de tone exportam care de fapt este amestecata cu una mai slaba calitativ, a explicat Irimescu.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...