Accesarea fondurilor europene, in prim plan la Indagra 2017

Accesarea fondurilor europene, in prim plan la Indagra 2017


Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Autoritatea de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala, in parteneriat cu Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a organizat conferinta PNDR 2014-2020 in sprijinul agriculturii ?i dezvoltarii rurale din Romania.

pndr indagraMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Autoritatea de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala, in parteneriat cu Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a organizat conferinta PNDR 2014-2020 in sprijinul agriculturii ?i dezvoltarii rurale din Romania.


Evenimentul a avut loc in incinta targului international Indagra, la Romexpo.

In deschiderea conferintei, secretarul de stat Potor a subliniat impactul major al Programului National de Dezvoltare Rurala asupra dezvoltarii spatiului rural romanesc, asupra agriculturii si a serviciilor conexe sectorului agricol. Printre subiectele abordate s-au aflat: punctarea obiectivelor MADR legate de absorbtia cat mai mare a fondurilor europene intr-un ritm cat mai accelerat, analiza importantei PNDR, bilantul gradului de absorbtie, elementele cheie pentru atingerea obiectivelor propuse si anume echipa, simplificarea procedurilor interne, stimularea directiilor strategice - propuneri legate de modificarea PNDR. Secretarul de stat, Alexandru Potor a felicitat echipele AM PNDR, AFIR si APIA pentru implicare si pentru eforturile conjugate depuse in atingerea tintei de absorbtie stabilite.

Potor a declarat ca multumita acestor eforturi Romania a avut capacitatea sa absoarba, per total in anul 2017, peste 3.3 mld Euro din fonduri europene aferente pilonului I si II din Politica Agricola Comuna.

Secretarul de stat a punctat ca pentru prima data s-a reusit a se demonstra ca si sesiuni deschise pe parcursul anului 2017 (martiemai) au putut primi un raspuns record din punct de vedere al selectiei, fapt care a dovedit eficienta si rapiditate in analiza. A fost facuta o scurta referire la restructurarea si simplificarea procedurilor interne de lucru, punandu-se accent pe faptul ca AM PNDR, AFIR si APIA au colaborat si conlucrat in acest demers, reusind astfel sa simplifice si sa imbunatateasca o parte din proceduri, acest proces fiind considerat unul neintrerupt, necesar pentru a accelera implementarea programelor.

Alexandru Potor a declarat ca, desi accentul se pune pe gradul de absorbtie financiara a fondurilor, se acorda importanta si masurilor PNDR care pot aduce calitate investitiilor din mediul rural, asa numitele masuri soft.

Secretarul de stat a reiterat faptul ca obiectivul MADR si al structurilor din subordine este de mentinere a ritmului actual de implementare a PNDR care, potrivit cifrelor disponibile la luna iunie, indica faptul ca Romania ocupa locul trei la nivel european din 28 tari membre in ceea ce priveste volumul nominal absolut de surse financiare absorbite din pilonul II.

Ca ultimul aspect din discursul sau, secretarul de stat a facut referire la Politica Agricola Comuna si la faptul ca Romania va prelua conducerea Consiliului European in anul 2019. Pentru aceasta se fac eforturi in vederea pregatirii preluarii si sustinerii in conditii si cu performante foarte bune a sarcinii de a gestiona lucrarile Consiliului European.

Florentina Tudor, director general al AM PNDR a mentionat ca, in cursul anului 2017, au fost active 36 de (sub)masuri (29 implementate de AFIR, 6 de APIA, la care se adauga Asistenta tehnica). In anul 2017, incepand cu luna februarie s-au lansat apeluri in valoare de 1,86 mld. euro (alocarea licitata s-a accesat in proportie de 174%, fiind depuse proiecte in valoare de 3,24 mld. euro). Suplimentar, in cadrul GAL-urilor, s-a demarat implementarea strategiilor de dezvoltare locala (sM 19.2) fiind disponibili 440 mil. euro. Calendarul 2017 mai prevede lansarea de apeluri in trimestrul 4 in valoare de 156,05 mil. euro pentru sM 1.1, sM4.1a, sM6.5, sM16.1 si sM16.1a.

A anuntat, de asemenea, ca, cumulat, valoarea platilor efectuate din FEADR conduce la un grad de absorbtie FEADR de 30%.

La randul sau, directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu, a facut un succint bilant al activitatii AFIR, al gradului de realizare a obiectivelor trasate, recunoscand eforturile sustinute realizate de echipa sa, si a subliniat ca, pentru a avea succes in implementarea Programului National de Dezvoltare Rurala, este extrem de importanta crearea unei relatii tripartite: angajat AFIR, beneficiar si consultant.

Adrian Chesnoiu a declarat ca una dintre prioritatile AFIR este aceea de a oferi consultanta beneficiarilor, de a se apleca indeosebi asupra procesului de implementare a proiectelor, vizand finalizarea acestora, in beneficiul tuturor partilor implicate, pentru a sustine dezvoltarea durabila a mediului rural.

Printre alte teme de interes dezbatute in cadrul conferintei s-au aflat masurile de prevenire a riscurilor in agricultura, platile pe suprafata si schemele de calitate.



Poti fi interesat si de