Abatoarele au sacrificat mai multe bovine si pasari, anul trecut

Abatoarele au sacrificat mai multe bovine si pasari, anul trecut


Sacrificarile de bovine si pasari in unitatile industriale (abatoare) au inregistrat o tendinta ascendenta, in anul 2022, comparativ cu anul 2021, iar sacrificarile de porcine, ovine si caprine o tendinta descendenta, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

Numarul de bovine sacrificate in unitatile industriale (abatoare) a crescut fata de anul precedent cu 3% in timp ce productia de carne de bovine a scazut cu 1,6%. Sacrificarile de bovine au fost preponderente in regiunile Nord-Est (47,6%), Centru (11%), Vest (peste 10%) si Sud-Muntenia (10,5%).

 

Sacrificarile de porcine au scazut cu 11,4% iar productia a inregistrat un declin de 14,1%. Sacrificarile de porcine au detinut cele mai mari ponderi in regiunile: Vest (peste 38%), Sud-Muntenia (22,1%), Nord-Est (13,7%) si Nord-Vest (12,6%).

 

Numarul de ovine si caprine sacrificate in unitatile industriale (abatoare) a scazut fata de anul precedent cu 22,3%, iar productia de carne s-a redus cu 21,7%. Cele mai importante ponderi ale sacrificarilor de ovine si caprine au fost inregistrate de regiunile: Sud-Muntenia (peste 26%), Vest (peste 20%), Nord-Est (17,9%) si Centru (14,2%).

 

Numarul de pasari sacrificate in unitatile industriale (abatoare) a crescut fata de anul 2021 cu 5,2%, iar productia de carne de pasare a crescut cu 5,6%. In anul 2022, sacrificarile de pasari au fost preponderente in regiunile: Nord-Est (27,4%), Sud-Est (22,7%), Centru (17,3%) si Sud-Vest Oltenia (peste 13,0%).

 

In anul 2022 comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vaca brut, colectata de unitatile procesatoare de la exploatatiile agricole si centrele de colectare, a crescut cu 7086 tone (+0,6%). Cantitatea colectata de lapte brut de capra a crescut cu 6,6%, in timp ce cantitatile colectate de lapte brut de bivolita si oaie au scazut cu 11,2%, respectiv cu 28,8%.

 

Cantitatea de lapte brut importat a crescut cu 19.840 tone (+14,3%). In anul 2022, cea mai mare crestere a productiei s-a inregistrat la lapte praf cu 221 tone (+9,9%), branza topita cu 483 tone (+4,7%) si branza (inclusiv urda) cu 3971 tone (+4%).

 

Productia de branza obtinuta din lapte de vaca (care reprezinta 93% din productia totala de branzeturi) a crescut, de asemenea, cu 4.179 tone (+4,6%). Scaderi ale productiei in anul 2022 fata de anul 2021 au fost inregistrate la urmatoarele produse lactate: unt cu 745 tone (-6,7%), lapte de consum cu 20050 tone (-5,2%), smantana cu 2371 tone (-3,5%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si alte produse lactate similare) cu 7.732 tone (-3,5%).

 

Cele mai mari cantitati de lapte de vaca s-au colectat in regiunile Centru (40,6%), Nord-Vest (19,3%) si Nord-Est (17%).

 

Laptele de consum s-a produs cu preponderenta in regiunile Centru (56%), Nord-Vest (21,4%), Vest (peste 15%). Regiunile Centru, Bucuresti-Ilfov si Nord-Vest detin peste 79% din productia de produse lactate proaspete (smantana si laptele acidulat) : Centru (38,4%), Bucuresti-Ilfov (peste 23%) si Nord-Vest (17,6%).

 

Cele mai mari cantitati de unt s-au produs in regiunile Centru (46,9%), Vest (32,7%), Nord-Vest (9%) si Nord-Est (5,3%). Branza (inclusiv urda) s-a produs indeosebi in regiunile Centru (39,4%), Nord-Est (23,3%), Nord-Vest (17,9%), Sud-Muntenia (8,5%) si Sud-Est (7,5%).



Poti fi interesat si de