ARC: Pierderi imense pentru industria carnii, in 2020

ARC: Pierderi imense pentru industria carnii, in 2020


Industria carnii din Romania a suferit mult in acest an dificil, plin de incertitudini, fiind obligata sa se adapteze din mers pentru a putea face fata tuturor provocarilor, a declarat directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Dana Tanase.

"Pierderile in cifra de afaceri cauzate de pandemie si de restrictiile impuse industriei carnii vor fi foarte mari. Cu toate acestea, exista antreprenori care au mizat pe continuarea traditiei brandurilor romanesti si care in aceste vremuri tulburi din punct de vedere socio-economic au depus eforturi substantiale pentru a fi prezenti in casele noastre cu produse de calitate, asa cum ne-am obisnuit de-a lungul anilor. Fie ca vorbim de magazine locale de retail, tip Gourmet, care pot livra si la domiciliu, fie ca vorbim de expansiunea fara precedent a vanzarilor online, sau de mari jucatori pe piata carnii care si-au asumat riscul si au investit in dezvoltarea business-ului in pofida pandemiei, cuvantul de ordine a fost si ramane "siguranta". Siguranta angajatilor si siguranta produselor comercializate", a precizat Dana Tanase.

 

In ceea ce priveste vanzarile de carne de porc si produse din carne de porc estimate pentru perioada sarbatorilor de iarna din acest an, directorul executiv al ARC a subliniat ca se asteapta la o crestere, insa a avertizat asupra comertului cu porci din locuri neautorizate in contextul evolutiei pestei porcine africane pe teritorului Romaniei.

 

"In perioada sarbatorilor de iarna vanzarile de carne de porc si produse din carne de porc speram sa aiba un reviriment. Incurajam consumatorii sa cumpere carne si produse din carne din locurile autorizate, iar autoritatile de control sa-si faca treaba si sa nu tolereze anunturi de genul «avem porc de casa» afisate discret pe geamurile unor comercianti, sau vanzarile mascate de carne de porc pe internet in conditiile in care pesta porcina africana continua sa evolueze la noi", a afirmat reprezentantul ARC.

 

Ea a precizat ca, intr-un an atipic cum a fost 2020, pretul carnii de porc a fost influentat de cele doua pandemii, pesta porcina africana si Sars-Cov-2. Odata cu inchiderea HoReCa, o cantitate importanta de carne proaspata de porc provenita din productia interna nu a mai fost preluata de restaurante si nici nu a putut fi atrasa in intregime de catre retail, unde vanzarile au oscilat foarte mult, observandu-se "peak-uri", "cand cererea crestea haotic pentru cateva zile, urmate de scaderi abrupte".

 

"Aparitia in Germania a cazurilor de pesta porcina africana la mistreti in luna septembrie a condus la blocarea exporturilor de carne proaspata catre tarile asiatice, in special China, ceea ce a determinat aparitia unor stocuri importante in Uniunea Europeana. Este cunoscut faptul ca Germania este cel mai mare producator european de carne de porc, asigurand 23% din productia la nivel UE. Ultimele date primite de la Comisia Europeana in 9 decembrie a.c indica in continuare scaderea pretului carcasei de porc cu 7,3% fata de luna noiembrie si cu 30,2% fata de anul 2019. La nivel mondial, datele arata ca pretul carnii de porc cel mai scazut per 100 kg carcasa este in SUA, apoi in Canada si Uniunea Europeana. Brazilia are in prezent cea mai scumpa carcasa de porc. La noi, conform datelor Comisiei de Clasificare a Carcaselor, in saptamana 30 noiembrie - 6 decembrie, pretul de piata al carcaselor de porc a crescut cu aproximativ 5% fata de ultima luna, fiind in jur de 720 lei/100 kg", a subliniat Dana Tanase.

 

In ceea ce priveste procesarea carnii, pretul mediu de vanzare al produselor din carne conform raportului recent publicat de Consiliul Concurentei a crescut cu 11,8% fata de ianuarie - iulie 2019.

 

"Trebuie sa mentionam faptul ca in conditiile vitrege in care ne-am desfasurat activitatea in acest an, cresterea se datoreaza in special masurilor suplimentare de siguranta care au fost luate de antreprenori pentru apararea sanatatii angajatilor. Daca luam in considerare faptul ca la nivelul fiecarei companii costurile pe angajat in conditiile pandemiei au crescut cu peste 30%, iar eficienta muncii a scazut, majorarea de pret semnalata in raport nu este de natura sa ingrijoreze", a adaugat ea.

 

Referitor la modul in care au actionat autoritatile in 2020 pentru sustinerea industriei, directorul executiv al ARC a sustinut ca nu toate masurile adoptate au avut in vedere importanta strategica a industriei alimentare.

 

"Pandemia a aratat o data in plus cat de importanta este industria alimentara romaneasca pentru asigurarea securitatii alimentare. Din pacate insa, nu toate masurile adoptate de autoritati au avut in vedere importanta strategica pe care o are industria alimentara si implicit sustinerea acesteia in mod consecvent. Multe din masurile luate de autoritati au vizat in special IMM-urile, iar marii producatori de carne si produse din carne au fost lasati intr-un plan secund. Ne-am fi asteptat ca in 2020 sa fie conturata o strategie clara privind pesta porcina africana, ca dialogul cu autoritatile de resort sa fie constructiv si situatia sectorului sa fie mai bine inteleasa", a mai spus Dana Tanase.

 

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), in semestrul I al anului 2020, valoarea de productie a carnii de porc a fost de 1,368 miliarde de lei (281 milioane de euro), iar a produselor din carne de 2,665 miliarde de lei (548 milioane de euro).

 

"Comparand cu valoarea de productie pentru aceeasi perioada a anului 2019, care a fost de aproximativ 3 miliarde de lei produse din carne si aproximativ un miliard de lei la carnea de porc, observam o usoara crestere la productia de carne porc si o mica scadere la productia produselor din carne", a adaugat directorul executiv al ARC.

In Romania, consumul mediu de produse din carne este in jur de 15 kg/cap/an, iar pentru carnea de porc de aproximativ 39 kg/cap/an, potrivit INS.



Poti fi interesat si de