ARC: Notiunea de trasabilitate este bine cunoscuta companiilor romanesti din industria alimentara
Vineri, 02 August 2019
Vineri, 02 August 2019
Redam integral punctul de vedere al Asociatiei transmis redactiei noastre:
Referitor la articolul publicat in Revista online din data de 30 iulie 2019, intitulata "Seful Casei de Comert Unirea: Nimeni nu poate sa faca trasabilitatea in Romania", Asociatia Romana a Carnii doreste sa-si exprime indignarea fata de aceasta afirmatie care arunca anatema in mod global pe toata industria alimentara din Romania.
Din punctul nostru de vedere, titlul articolului, urmat de imaginea unor pachete cu carne transata a caror eticheta este greu de descifrat, induce consumatorului ideea conform careia, in Romania, companiile din domeniul alimentar in general, si in special, cele din industria producatoare si procesatoare de carne , nu au dezvoltate sisteme si proceduri prin care sa se poata efectua in orice moment trasabilitatea unui produs in amonte si in aval.
In pofida faptului ca articolul abordeaza aspecte legate de comercializarea pestelui si legumelor, afirmatia facuta de domnul Adrian Izvoranu in cadrul discutiei despre peste, preluata ca titlu impactant fara a tine seama de contexul in care a fost facuta, are in opinia noastra caracter tendentios.
Pentru informarea corecta a cititorilor, dorim sa va precizam ca notiunea de trasabilitate este bine cunoscuta companiilor romanesti din industria alimentara, inca dinaintea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, care dispuneau de diferite proceduri si sisteme de trasare a unui produs.
Cu atata mai mult, dupa aderare, Regulamentul EU 178/2002, este direct aplicabil si precizeaza foarte clar in art.18, obligativitatea de a dispune de sisteme si proceduri pentru asigurarea trasabilitatii in toate etapele lantului alimentar.
Astfel, indiferent de profilul unitatii de industrie alimentara, existenta sistemelor de trasabilitate este o conditie obligatorie atata pentru managementul produselor cat si pentru obtinerea autorizatiei sanitare-veterinare.
Nu trebuie sa uitam faptul ca ne desfasuram activitatea intr-o piata concurentiala moderna, extrem de acerba, iar existenta sistemelor de trasabilitate este o conditie sine-qua- non pentru certificarile de calitate ISO, IFS, BRC, etc., fara de care produsele nu pot fi plasate pe piata nationala in retailul modern, sau destinate exportului.
In cadrul controalelor oficiale efectuate de ANSVSA, trasabilitatea este un exercitiu obligatoriu, cu scopul de a verifica modul in care procesul de productie este tinut sub control si viteza cu care se actioneaza in situatia retragerii/rechemarii unor produse in cazul aparitiei unor neconformitati.
Fiind pe deplin responsabili de rolul nostru de a de a asigura un grad inalt de protectie al consumatorilor si a furniza produse sigure, au fost facute investitii semnificative in sistemele de trasabilitate de catre industria de procesare a carnii.
In contextul dificil pe care il traversam, atat din punct de vedere al situatiei epidemiologice actuale, cat si al lipsei fortei de munca si cresterii pretului la utilitati, companiile din industria alimentara sunt un contributor important la bugetul de stat, iar astfel de opinii exprimate in mod general, pot afecta negativ imaginea industriei de procesare a carnii.
Fata de cele mentionate, Asociatia Romana a Carnii solicita atat publicarea acestui punct de vedere, cat si informarea domnului Adrian Izvoranu.
Cu respect,
Asociatia Romana a Carnii
Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in ...
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...