APIA elibereaza adeverinte pentru crescatorii de animale care vor credite bancare
Miercuri, 12 Iulie 2023
Miercuri, 12 Iulie 2023
Adeverintele, eliberate in baza conventiilor incheiate de APIA cu institutii bancare si nebancare si cu fondurile de garantare in domeniul agricol, vizeaza beneficiarii interventiilor in sectorul zootehnic pentru: PD-21 Sprijin cuplat pentru venit - vaci de lapte; PD-22 Sprijin cuplat pentru venit - carne vita; PD-23 Sprijin cuplat pentru venit -bivolite de lapte; PD-24 Sprijin cuplat pentru venit - ovine-caprine; PD-25 Sprijin cuplat pentru venit pentru viermii de matase.
"Aceste conventii se adreseaza fermierilor care intentioneaza sa acceseze credite in vederea finantarii activitatilor curente, de la institutiile bancare si nebancare care au incheiat conventii cu APIA. Astfel, potrivit conventiilor, la solicitarea scrisa a fermierului, APIA elibereaza o adeverinta care atesta depunerea de catre beneficiar, in Campania 2023, a Cererii unice de plata pentru interventiile in sectorul zootehnic indicate mai sus", se mentioneaza in comunicat.
Totodata, prin adeverinta eliberata de APIA se confirma ca fermierul, la data emiterii adeverintei, nu face obiectul excluderilor de la plata pentru interventiile din sectorul zootehnic si ca acesta indeplineste conditiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Valoarea finantarii va fi de pana la 90% din valoarea calculata prin inmultirea cuantumului unitar planificat pentru anul de cerere 2023 cu numarul de animale/ cantitatile confirmate prin adeverinta pentru fiecare interventie in sectorul zootehnic, gestionat de APIA si mentionate in conventie.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - SA (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii IFN - SA (FNGCIMM) garanteaza creditele acordate de banci fermierilor.
"Reamintim fermierilor ca potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 50/2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr.703/2013 pentru aprobarea conditiilor in care se vor incheia conventiile dintre institutiile financiar-bancare si nebancare si APIA, in vederea finantarii de catre acestea a activitatilor curente ale beneficiarilor platilor derulate de institutia noastra in baza adeverintelor eliberate, dobanda aferenta acordarii creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maximum 2%", subliniaza sursa citata.
In ceea ce priveste comisioanele practicate de institutiile finantatoare, APIA atrage atentia fermierilor care doresc sa acceseze credite pentru finantarea capitalului de lucru in vederea desfasurarii activitatilor curente sa analizeze cu atentie sporita solutiile de finantare propuse de institutiile financiar-bancare si nebancare in ceea ce priveste costul acestora, astfel incat sa aleaga modalitatile de finantare care raspund cel mai bine necesitatilor proprii.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...