APDRP:Foarte multi tineri vor sa-si faca ferme mici, cu fonduri UE
Luni, 16 Decembrie 2013
Luni, 16 Decembrie 2013
Tot mai multi tineri se muta la tara si vor sa inceapa o afacere cu fonduri europene, iar cei mai multi s-au orientat catre zona montana si de deal, unde se pot face ferme mici. De anul viitor, in premiera, Uniunea Europeana da bani si pentru infiintarea de lanturi mici de magazine in care sa se comercializeze produse traditionale, indiferent de zona, a anuntat vineri, intr-o conferinta de presa, la Sibiu, Nicolae Popa, directorul general adjunct al APDRP. "Din ce am constatat noi, exista cereri foarte multe pentru zona montana si zona de deal, acolo unde nu sunt ferme mari. (...) de exemplu in judetul Alba, in Muntii Apuseni, nu exista niciun abator, nicio fabricuta de lapte. (...) si un lucru foarte important pe care l-am vazut acum si pentru prima data o sa-l practicam in programul nostru 2014-2020, se vor da bani de la UE pentru lanturi de magazine. Lanturi scurte de magazine, in asa fel ca sa scurtam drumul de la producator la consumator, iar acele produse traditionale, specifice zonei, sa ajunga cat mai repede la consumator, a spus Nicolae Popa.
Acesta recunoaste ca, "micul producator sau micul fermier nu va ajunge niciodata la marile retailuri sau nu va avea posibilitatea financiara sa ajunga la marile retailuri. Lumea s-a plans de treaba asta, ca nu poate sa iti creeze o retea de magazine ca sa-si vanda propriile produse ". In Romania, pana in prezent, toate fabricile de prelucrare a laptelui si carnii, cu fonduri UE, s-au facut numai in zona urbana, nimeni nu s-a orientat catre zona montana, desi cei care investesc la munte, pot beneficia de 70 % suma nerambursabila.
"Toate capacitatile de productie, de prelucrare a carnii si de prelucrare a laptelui, s-au concentrat numai pe zona urbana. Nu s-a realizat nimic in zona montana, absolut nimic. Si pentru a incuraja tinerii si pe cei care vor sa faca capacitati de productie pe procesare in zona montana, asiguram aceasta crestere de 20 % a sumei nerambursabile. (...) De pilda, cei care sunt cu fermele mici si vor sa acceseze si un fond pe 1.2.1. (...) sau sa-si faca un abator sau o fabrica de lapte pe masura 1.2.3. primesc nu 50 % suma rambursabila, ci 70 %", a completat directorul general adjunct al APDRP.
Intrebat cati tineri au reusit sa se stabileasca la tara si sa isi inceapa pana acum o afacere cu bani europeni, Nicolae Popa a declarat ca, "12.500 de tineri au beneficiat de treaba aceasta, au ramas in asteptare inca 13.000, nu am mai avut bani."
Cei 13.000 de tineri care au reusit sa faca proiecte bune, dar nu au mai primit bani de la UE, vor fi nevoiti sa faca din nou proiecte, cu speranta ca vor primii bani incepand din 2014. Daca anul acesta, APDRP a avut 380 de milioane de euro pentru tinerii care se instaleaza la tara, din 2014 vor fi de la UE 612 milioane de euro, ceea ce inseamna ca un tanar care se muta la tara si incepe o afacere cu bani europeni are sansa sa primeasca mai multi bani; in loc de maximum 40.000 de euro, de la anul poate primi 60.000 de euro.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...