APCPR sustine demersul MADR privind cresterea porcilor in gospodarii
Luni, 22 Februarie 2021
Luni, 22 Februarie 2021
“Salutam demersul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale privind stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploatatii de suine si adaptarea normelor sanitare veterinare de biosecuritate in contextul raspandirii catastrofale a virusului Pestei Porcine Africane. Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) considera ca Proiectul de Ordin nr. 24 din 29.01.2021 al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploatatii de suine, in forma sa actuala de pe site-ul MADR, este o initiativa indelung asteptata si binevenita, care vine sa clarifice viitorul cresterii porcilor in Romania si sa sprijine preponderent sectorul traditional, sector care se afla sub amenintarea disparitiei, prin ignoranta si indiferenta generala fata de primejdia contaminarii cu Pesta Porcina Africana (PPA), tot mai extinsa in spatiul rural. Acest proiect de ordin nu stabileste norme de biosecuritate, dar constituie baza de pornire pentru definirea acestora de catre autoritatile sanitare veterinare, norme care pot face diferenta intre o dezvoltare durabila a sectorului de cresterea porcinelor din Romania sau prabusirea iminenta a acestuia, cu toate consecintele sale - sociale si economice -, indiferent de tipul de ferma”, sustin reprezentantii APCPR.
Acestia subliniaza ca se impune, ca masura de urgenta, adaptarea legislatiei de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) cu privire la conditiile de biosecuritate in cele doua tipuri de exploatatii de porcine, pentru reglementarea corecta si transparenta a tuturor categoriilor de crescatori de porci din Romania si salvarea productiei de carne de porc autohtona.
“Este de datoria autoritatilor centrale si locale sa reglementeze, sa informeze si sa sprijine producatorii locali sa dezvolte cresterea traditionala a porcilor, fara riscul de a-si pierde investitiile prin contaminarea cu PPA, ceea ce inseamna uciderea porcilor si inchiderea fermelor indiferent de dimensiunea acestora. Proiectul de Ordin nu are niciun fel de interdictii de crestere a porcilor sau de a detine animale de reproductie, asa cum speculeaza diferite canale media sau persoane publice care, se pare, sunt interesate mai degraba de disparitia porcului romanesc si nu de continuarea unei traditii care presupune o abordare realista a legislatiei, corespunzatoare noii clasificari”, mai spun producatorii de carne de porc.
Acestia explica faptul ca Ordinul aplica recomandari vechi si repetate ale expertilor Comisiei Europene si DG SANTE comunicate in urma misiunilor de audit efectuate in perioada 2017-2020 si reprezinta un prim pas esential in strategia actuala a MADR de salvare si relansare a sectorului de crestere a suinelor in Romania.
APCPR mai semnaleaza ca toti crescatorii de porci din Romania - cu exploatatii mici sau mari - au fost profund afectati inca din 2017 de evolutia continua si agresiva a virusului PPA, care a determinat pierderi de peste 600 milioane de euro doar in exploatatiile profesionale, inchiderea/lichidarea numai in ianuarie 2021 a unui numar de 45 de exploatatii de crestere a porcilor din toate categoriile, scaderea capacitatii de productie la nivel national si a numarului de animale destinate consumului intern de la 75% in 2016 la doar 25% in 2020, ceea ce afecteaza securitatea alimentara a Romaniei pe termen mediu si lung.
“APCPR sustine fara echivoc cresterea porcinelor in sistem traditional, in mici exploatatii, pentru consum familial sau pentru comercializare, insa cu respectarea normelor minime de biosecuritate, conditie obligatorie pentru a evita contaminarea cu PPA si diseminarea virusului in intreaga comunitate. APCPR saluta initiativa legislativa a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, sustine masurile de alocare de fonduri nationale sau europene pentru sprijinul dezvoltarii exploatatiilor mici si ramane un partener de dialog pentru autoritati in actiunile de prevenire si combatere a dezastrului produs de Pesta Porcina Africana (PPA) in Romania. In lipsa acestui demers legislativ - si al altora necesare reglementarii sectorului - traditia cresterii porcului in Romania va deveni istorie”, mai spun producatorii de carne de porc.
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, preciza, la finele saptamanii trecute, ca Ordinul 24/2021 privind stabilirea tipurilor de exploatatii de suine vine sa ii protejeze pe cei care cresc porci pentru consum familial in gospodariile proprii, cat si pe cei care au ferme comerciale, si respecta normele legale.
In acest context, ministrul Agriculturii precizeaza ca Ordinul 24/2021 reglementeaza cresterea si miscarea porcilor domestici si clasifica exploatatiile de porci: Exploatatii non-comerciale (gospodariile taranesti), unde pot fi crescuti pentru consum familial pana la 5 porci; Exploatatii comerciale, unde sunt crescuti porci pentru comercializare. Acestea trebuie sa indeplineasca norme minime de biosecuritate unde trasabilitatea sa poata fi usor verificata. De asemenea, trebuie sa aiba eficienta luarea unor masuri sanitar veterinare in cazul aparitiei unor boli majore.
Romania inregistreaza 438 de focare active de pesta porcina africana (PPA) in 36 de judete, din care sapte in exploatatii comerciale si sase focare in exploatatii comerciale de tip A.
Numarul focarelor active este in crestere fata de raportarea autoritatii din 16 decembrie, cand au fost consemnate 409 de focare. Cele mai multe focare sunt in judetele Gorj - 66, Arad - 43, Cluj - 28, Salaj - 25, cate 23 in Bihor si Ilfov, cate 22 in Alba si Sibiu..
In intervalul 11 februarie 2021 - 17 februarie 2021 au fost inregistrate 35 de focare noi de pesta porcina africana. Potrivit ANSVSA, de la prima semnalare a prezentei virusului PPA in Romania, pe data de 31 iulie 2017 si pana in prezent, au fost diagnosticate 4.971 de cazuri la mistreti in 41 de judete.
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...