APCPR cere adoptarea urgenta a ordonantei care limiteaza numarul de porci din gospodarie

APCPR cere adoptarea urgenta a ordonantei care limiteaza numarul de porci din gospodarie


Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) solicita autoritatilor adoptarea in regim de urgenta a proiectului de Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind planul de masuri pentru supravegherea, prevenirea si controlul pestei porcine africane in Romania si pentru modificarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006.

Asociatia mai cere publicarea normelor de aplicare in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a acestui proiect de OUG.

 

“APCPR saluta publicarea in transparenta decizionala a proiectului de OUG pentru aprobarea Planului de masuri de urgenta pentru supravegherea, prevenirea si controlul pestei porcine africane in Romania si pentru modificarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006. Pentru prima data in cei peste 3 ani si jumatate de la aparitia Pestei Porcine Africane (PPA) pe terioriul Romaniei, institutiile cu rol in gestionarea acestei boli s-au asezat la masa si au decis sa isi asume impreuna acest plan absolut esential pentru stoparea si controlul PPA. De la inceputul anului 2021, Romania a inregistrat 281 noi focare de boala la porcul domestic din care aproximativ 97% se regasesc in gospodariile populatiei, fapt ce prefigureaza un viitor intunecat pentru productia de porcine din Romania, cu afectarea economica a tuturor fermierilor si tipurilor de exploatatii, indiferent de marime sau sistem de crestere, cu un impact social care cu greu va putea fi depasit in urmatorii ani”, au transmis reprezentantii Asociatiei.

 

Proiectul de OUG pune in practica masurile recomandate de misiunile de audit ale Comisiei Europene din perioada 2018-2020 si cele pe care membrii asociatiei le-au solicitat si le consider necesare pentru controlul si stoparea bolii atat la porcul domestic, cat si la mistreti.

 

“Prin acest proiect de act normativ, se va reglementa modul in care se pot produce si comercializa porci in diverse sisteme de crestere si in toate tipurile de exploatatii existente pe teritoriul Romaniei si se vor adopta reguli cu privire la gestionarea mistretilor, acestia fiind unul dintre principalii vectori de difuzare si mentinere a bolii in teritoriu. Proiectul stabileste atributii si competente pentru fiecare autoritate a statului cu rol in gestionarea bolii. Astfel, toate autoritatile nationale si locale trebuie sa isi asume atributiile si competentele ce le revin, sa elaboreze norme de aplicare care sa fie puse in practica cat mai urgent, intr-un efort conjugat de combatere a PPA. Proiectul de OUG publicat in transparenta decizionala reprezinta pentru fermieri primul semnal de intrare intr-o normalitate europeana si, la acest moment, singura speranta pentru securizarea productiei de carne la nivel national si evitarea falimentului”, mai sustine Asociatia.

 

APCPR solicita autoritatilor adoptarea in regim de urgenta a acestui act normativ si publicarea normelor de aplicare in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a acestui proiect de OUG.



Poti fi interesat si de