APCPR: Pierderile din sectorul de carne de porc in anul 2020 depasesc 57 mil. euro

APCPR: Pierderile din sectorul de carne de porc in anul 2020 depasesc 57 mil. euro


Criza din sectorul de crestere a porcului s-a adancit anul trecut, cand efectivele de porci au scazut cu 138.000 de capete fata de anul 2019 si cu 394.000 de capete fata de anul 2018.

Numarul de animale livrate la abatoare a scazut cu 244.518 capete (-6,1%) fata de 2019, iar pretul mediu platit fermierilor in trim. II, trim. III si trim. IV 2020 (perioada de lockdown/stare de urgenta/alerta/restrictii) a inregistrat o scadere pe total 3 trimestre de -9,6% fata de perioada similara a anului 2019. Din cauza cererii scazute, a inchiderii activitatilor din HoReCa si turism, a scolilor si universitatilor etc, s-au incetinit livrarile, greutatea medie de livrare a fost de 112,3 kg in 2020, mai mare cu 3,3 kg fata de 2019, fapt ce a condus la scaderea pretului oferit de abatoare care au nevoie de animale cu greutati intre 90 – 103 kg. Numarul carcaselor cu greutati mai mari de 120 kg a crescut cu 20% fata de anul 2019.

 

“Evolutia PPA din Romania a produs in continuare efecte grave in sectorul comercial. S-au inregistrat in continuare focare in ferme comerciale care s-au soldat cu efective de porci la ingrasat, tineret porcin si scroafe matca ucise. Pe fondul indeciziei autoritatilor sanitare veterinare au existat si numeroase ferme comerciale care au avut interdictii de miscare a animalelor pe perioade mari de timp din cauza focarelor succesive depistate in gospodarii ale populatiei aflate in raza de 3 km sau 10 km din jurul fermelor si care au generat pierderi financiare mari si au perturbat fluxul de productie (restrangerea reproductiei prin avortarea scroafelor sau chiar uciderea voluntara de animale care nu mai incapeau in spatiile de cazare)”, a explicat Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc, pentru INDUSTRIA CARNII.RO.

 

Din calculele APCPR reiese ca au fost sacrificate 181.265 capete, din care se estimeaza ca aprox. 6.000 capete scroafe matca (181.265 – 6.000 = 175.265 capete porcine ingrasare). 6.000 cap scroafe x 25 porci livrabili/an/cap medie = 150.000 porci grasi / an care nu au mai fost produsi x 150 euro (val. medie) = 22.500.000 euro pierdere. 244.518 capete nelivrate catre sacrificare x 112,3 kg greutate medie in viu / cap x pret mediu anual 6,1 lei/kg in viu = 167.502.165,54 lei (34.628.634 euro).

 

Pierderile estimate prin productia nerealizata ajung la o valoare totala de 57.128.634 euro / an 2020.



Poti fi interesat si de