APCPR: Nu sunt motive ca pretul carnii de porc sa creasca la consumator

APCPR: Nu sunt motive ca pretul carnii de porc sa creasca la consumator


O serie de analisti ai pietei carnii au lansat in ultimele zile afirmatii potrivit carora pretul carnii de porc ar fi inregistrat o crestere de 50% in ultimul an, asteptandu-se la cresteri importante in continuare. Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) sustin ca toate aceste prognoze sunt nefondate, in conditiile in care pretul platit fermierilor pentru porcii livrati a scazut dramatic incepand din august si scaderea va continua.

pret carne porc apcprO serie de analisti ai pietei carnii au lansat in ultimele zile afirmatii potrivit carora pretul carnii de porc ar fi inregistrat o crestere de 50% in ultimul an, asteptandu-se la cresteri importante in continuare. Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) sustin ca toate aceste prognoze sunt nefondate, in conditiile in care pretul platit fermierilor pentru porcii livrati a scazut dramatic incepand din august si scaderea va continua.


Pretul carnii de porc a fluctuat mult in 2017. In vreme ce in primele luni ale anului, atunci cand nimeni nu se astepta, a crescut puternic, odata cu venirea verii a inceput sa scada, astel ca in ultimele trei luni, pretul a ajuns sa se diminueze cu 30%, sustine Stanca Tudor, directorul executiv al APCPR.

Prognozele care au aparut in ultima perioada in mass-media cu privire la sectorul carnii de porc nu au o baza reala. Pretul porcului la poarta fermei a scazut dramatic. In ultimele doua-trei luni a coborat chiar cu 30%. Situatia este mai grea decat anul trecut. Nu intelegem de unde si pe ce sistem de transformare a porcului in produse procesate se poate ajunge la o majorare alarmanta a pretului la consumator, cata vreme pretul porcilor scade constant. Motivul scaderii pretului este si pentru noi un fenomen de neinteles. Sigur ca si in Europa exista o tendinta de scadere, dar nu de nivelul celei din Romania. La aceasta data, pretul platit fermierului la carnea de porc in viu este intre 5 si 5,4 lei per kilogram, cu tendinta de descrestere. In aceste conditii, cum sa creasca pretul la carne si produse procesate cu 50%, cand el, de fapt, a scazut la fermier. Unde se produce minunea asta si unde sunt banii care vin de la consumator, unde raman ei?, se intreaba reprezentanta APCPR.

Previziunile alarmante vin si in contextul in care majoritatea populatiei isi contureaza inca de pe acum bugetul pentru Sarbatorile de Iarna, atunci cand vanzarile de carne de porc inregistreaza un varf. Aceste afirmatii destabilizeaza piata. Oamenii vor incerca sa se indrepte catre producatorul autohton mic. Din cauza aceasta se produc tot felul de lucruri in filiera carnii de porc, oamenii cauta solutii de multe ori nesanatoase. Sunt afirmatii periculoase, care nu au suport in productia primara si nu intelegem ce fenomen se intampla si ce isi doresc comerciantii, care probabil ca sustin o asemenea campanie, este de parere Stanca Tudor, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania.

APCPR a sustinut puternic programul Carne de porc din ferme romanesti, care intrase la un moment dat intr-un impas. Recent, insa, Senatul a adoptat Legea pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele romanesti. Din punctul nostru de vedere, nu putem decat sa apreciem initiativa Senatului si speram ca si Camera Deputatior sa reia aceasta lege, care vine sa sustina fermierii. Acestia traverseaza al treilea an de piata defavorabila si e momentul sa gasim calea cea mai buna prin care autoritatile sa obtina aprobarea acestui ajutor de stat de la Comisia Europeana. Pentru ca dupa trei ani de destabilizare a pietei si de pierderi pe care le inregistreaza fermierii, chiar nu vedem solutii decat daca statul se implica, a mai declarat, pentru INDUSTRIA CARNII.RO, Stanca Tudor.

Reprezentanta APCPR da ca exemplu Ungaria care, datorita politicilor de sustinere a producatorilor, a ajuns sa exporte, potrivit Marche du Porc Breton, 58.000 de tone de carne de porc in primele 10 luni, in conditiile in care a plecat de la o productie de porc foarte mica.

Si la noi ar fi cazul sa se faca acelasi lucru. Noi suntem un producator de cereale incomparabil mai mare decat Ungaria. Dar nu pot decat sa ii felicit. Cred ca prin 2007 nu aveau doua milioane de porci. Cert este ca au facut niste progrese extraordinare. La noi, ba nu putem din cauza pestei porcine, ba ANSVSA nu gaseste solutii sa ne scoata de pe anexa, desi OIE ne-a declarat lideri de pesta porcina, ba acum, pe 15 octombrie, s-a incheiat regionalizarea, dar nu exista niciun comunicat oficial... Noi ne zbatem in niste lupte din acestea interne nesfarsite, pe niste motivatii pe care eu nu le inteleg si pierdem obiective importante si care ar putea sa aduca beneficii economice importante, a conchis Stanca Tudor.



Poti fi interesat si de