APCPR: Clasificarea fermelor de suine, un prim pas in combaterea evolutiei PPA
Marti, 29 Octombrie 2019
Marti, 29 Octombrie 2019
"In conditiile evolutiei virusului PPA in Romania si riscului ca productia nationala de carne de porc sa scada drastic sau chiar sa dispara, este absolut necesar ca toti producatorii de porci sa respecte legislatia sanitara veterinara, regulile de biosecuritate si de circulatie a animalelor, sa declare si sa inregistreze animalele din toate exploatatiile, indiferent de marimea acestor exploatatii. Ordinul privind clasificarea fermelor de suine - chiar daca nu corespunde integral solicitarilor asociatiei noastre - reprezinta fundatia pe care trebuie sa se elaboreze regulile sanitar-veterinare de biosecuritate in exploatatiile de porcine si strategia nationala a sectorului de producere a carnii de porc din Romania in contextul actual al evolutiei pestei porcine africane", se arata intr-un comunicat al asociatiei.
Revizuirea si aplicarea ordinului a fost solicitata de toate echipele de audit care au verificat, in ultimii doi ani, aplicarea reglementarilor europene in contextul evolutiei virusului PPA in Romania, sustin reprezentantii APCPR.
Ei considera ca reducerea efectelor catastrofale ale bolii va fi posibila doar daca intreg sectorul de crestere a porcilor va avea reguli de crestere si valorificare a animalelor clare si unitare, care sa permita ca toti crescatorii de porcine sa isi desfasoare activitatea in aceeasi piata, in conditii legale, cu respectarea normelor de biosecuritate, circulatie a animalelor si de siguranta alimentara.
"Consideram juste si intemeiate criteriile in baza carora toate exploatatiile nationale urmeaza sa isi desfasoare activitatea conform prevederilor acestui ordin", mai spun reprezentantii asociatiei.
Pe 25 octombrie, Asociatia Romana a Carnii (ARC) preciza ca plasarea in dezbatere publica de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a unui proiect de ordin privind stabilirea dimensionarii tipurilor de exploatatii de suine pe teritoriul Romaniei are ca efect stoparea pentru moment a unei potentiale decizii a Uniunii Europene de a include in totalitate teritoriul Romaniei in Partea a-III-a a Deciziei (UE) 2014/709, ceea ce ar duce la efecte dezastruoase asupra industriei de procesare a carnii si nu numai.
Partea a III-a a Deciziei UE 2014/79 delimiteaza zonele considerate cu risc maxim in ceea ce priveste virusul pestei porcine.
"Asociatia Romana a Carnii isi exprima satisfactia cu privire la masurile concrete initiate de MADR privind adoptarea unui proiect de ordin referitor la stabilirea dimensionarii tipurilor de exploatatii de suine pe teritoriul Romaniei, ordin ce se afla postat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale - Transparenta decizionala - pentru dezbatere publica, ca prim pas in elaborarea, alaturi de celelalte autoritati, a unui plan de masuri conform cerintelor Comisiei Europene", se arata in comunicatul ARC.
ARC considera ca interventia ministrului Petre Daea, in urma solicitarilor procesatorilor de carne, a facut posibila stoparea pentru moment a deciziei de a include in totalitate teritoriul Romaniei in Partea a-III-a a Deciziei (UE) 2014/709, ceea ce ar contribui la efecte dezastruoase asupra industriei de procesare a carnii si nu numai.
Asociatia Romana a Carnii isi exprima convingerea ca vor urma si alte masuri menite sa contribuie la limitarea si ulterior stoparea circulatiei virusului pestei porcine africane, astfel incat procesatorii de carne sa isi poata continua activitatea in conditii de normalitate, potrivit comunicatului.
MADR a publicat un proiect de ordin de ministru, sub semnatura actualului ministru Petre Daea, care defineste exploatatia pentru cresterea suinelor de subzistenta ca fiind acea exploatatie agricola cu un efectiv de maximum 5 capete porcine, cu greutatea de minimum 30 kilograme, exploatatia mica de crestere a suinelor acea exploatatie agricola cu un efectiv cuprins intre 6 si 65 capete porcine, exploatatia medie, intre 66 si 130 de capete, iar peste 130 de capete este considerata exploatatie mare de de crestere a suinelor.
Potrivit Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), ultimele date, comunicate pe 11 octombrie, aratau ca pesta porcina africana evolueaza in 337 de localitati din 25 de judete, cu un numar de 1.105 de focare (dintre care 15 focare in exploatatii comerciale si 6 focare in exploatatii de tip A), in scadere fata de 24 septembrie cand au fost raportate 1.223 focare.
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...