APCPR: Carnea de porc se vinde cu 5,2 lei per kilogram, sub costul de productie

APCPR: Carnea de porc se vinde cu 5,2 lei per kilogram, sub costul de productie


Carnea de porc in viu se vinde la poarta fermei cu 5,2 lei/ kilogram, sub pretul de cost al producatorului roman, in timp ce pretul in micile gospodarii ajunge si la 14 lei pe kilogram, mai mult decat dublu, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Ioan Ladosi.

“Se observa ca piata romaneasca este una paralela, avem o piata oficiala, cea a fermelor comerciale inregistrate sanitar - veterinar si avem piata porcilor din gospodariile populatiei. Dintotdeauna a existat o diferenta majora de pret intre cele doua piete. Noi efectiv ne zbatem la limita profitabilitatii, avand in vedere ca vindem porcii in viu la poarta fermei cu 5,2 lei/kg. Pretul este cu 30% mai mic decat anul trecut in aceeasi perioada si cam tot cu 30% sub costul de productie. In acest moment mergem in pierdere”, a spus Ioan Ladosi.

 

Pe de alta parte, el a subliniat ca piata micului gospodar este una extrem de activa si total necontrolata, iar porcul in viu se vinde in aceste locuri la preturi de 2-3 ori mai mari decat cele pe care le pot primi producatorii din industria carnii de porc.

 

“Spre deosebire de noi, piata aceasta paralela a micului gospodar este una extrem de activa si total necontrolata. In contextul actual, pretul la poarta micii gospodarii este undeva intre 12 -14 lei pe kilogram in viu, mai mult decat dublu. Aceasta chestiune este foarte usor explicabila pentru ca micul gospodar intra direct in negociere cu consumatorul final. Eu pot sa inteleg si cresterea preturilor la gospodariile populatiei, avand in vedere scumpirea cerealelor din acest an, dar trebuie sa avem mare grija si sa cumparam porc sau carne de porc de acolo unde avem certitudinea ca exista o certificare sanitar-veterinara si nu ne punem viata in pericol”, a avertizat reprezentatul APCPR.

 

Sectorul comercial livreaza catre piata locala, in mod normal, in jur de 80.000 - 90.000 de porci pe saptamana, dar cifra aceasta este posibil sa creasca si chiar sa se dubleze in aceasta saptamana premergatoare sarbatorilor de Craciun.

 

“Este foarte greu sa spunem exact cat livram acum pe piata, dar nu vedem un declin al cererii de carne de porc in Romania, poate marginal din cauza inchiderii HoReCa, dar si in acest context romanii tot consuma carne de porc, dar nu mai merg la restaurant, ci o consuma acasa”, a subliniat Ladosi.

 

Acesta a precizat ca producatorii romani de carne de porc nu controleaza sub nicio forma pretul carnii din magazine, pentru ca nu exista un contact direct cu cumparatorul final, iar puterea de negociere este extrem de limitata fata de retailer.

 

“Noi vindem porcii catre abatoare si procesare si ele mai departe. Noi nu avem contact direct cu cumparatorul final, cu clientul. Din pacate nu noi facem pretul de la raft, nu il controlam sub nicio forma, iar puterea noastra de negociere este extrem de limitata fata de retailer, pentru ca traim niste vremuri in care Europa si mai ales Germania are supraproductie si in momentul in care vrem sa cerem ceva mai mult sa ajungem la limita supravietuirii ni se spune foarte clar si verde in fata: “Nu-ti convine pretul meu, aduc din Germania”. Noi nu putem asigura la ora actuala decat 30% din consumul intern de carne proaspata. Din datele pe care le avem, la 31 august, referitoare la importuri, ne situam oarecum la un nivel similar cu 2019, poate doar sa existe o mica scadere din cauza faptului ca HoReCa a comandat mai putina carne in aceasta perioada”, a explicat liderul Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania.

 

In ceea ce priveste pierderile inregistrate de industria carnii de porc din Romania din cauza pandemiei, dar si a pestei porcine africane, care a ucis mai mult de 600.000 de porci din sistem in cei trei ani si jumatate de cand a aparut virusul pe teritoriul Romaniei, Ladosi a subliniat ca s-a depasit cifra de un miliard de euro.

 

“Am pierdut din sistemul comercial din cauza pestei mai bine de 600.000 de animale, iar in privinta pierderilor din toate aceste motive s-a depasit cifra un miliard de euro. La sfarsitul lunii noiembrie a avut loc un audit in privinta temelor facute de autoritati pe zona pestei porcine africane si, cu toate ca nu avem un raport oficial, din ceea ce am auzit, “pe surse” concluzia Comisiei Europene este acceasi: autoritatile romane au evitat sa implementeze recomandarile, ceea ce era oarecum de asteptat din perspectiva noastra pentru ca problema impunerii unor reguli poate fi neprietenoasa, ori noi am trecut prin doua randuri de alegeri si niciunul dintre partide nu si-a asumat sa ridice acest cartof fierbinte. Sa ne bucuram ca s-a terminat si cu alegerile, asteptam sa se clarifice in cel mai scurt posibil si noua formula de guvernare si asteptam in sfarsit, acum nemaifiind sub presiune politica, sa se ia acele masuri care sunt absolut normale si absolut logice intr-o tara civilizata”, a explicat presedintele asociatiei.

 

Legat de mult anuntata Lege a porcului, care ar trebui sa reglementeze cresterea porcului in Romania, Ioan Ladosi este de parere ca a fost o idee extrem de buna lansata in primavara de catre autoritati, dar la acel moment “principala motivatie a fost sa se traga de timp, nu sa se implementeze ceea ce trebuia implementat”.

 

“Acum sa vedem ce mai pot sa inventeze, pentru ca in Romania este crucial sa avem o lege a conditiilor in care sa se poata creste porcii, sa nu fie pusa in pericol nici siguranta alimentara a Romaniei si nici consumul si productia locala de carne de porc”, a adaugat presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Ioan Ladosi.

 

Potrivit celor mai recente date transmise de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Romania inregistreaza 409 de focare active de pesta porcina africana (PPA) in 32 de judete, din care patru in exploatatii comerciale si sase focare in exploatatii comerciale de tip A.

 

Cele mai multe focare sunt in judetele Teleorman, respectiv 70, Gorj - 38, Arad - 36, Iasi - 26, cate 22 in Alba si Dolj, Satu Mare -21, iar in Bihor, Ialomita si Maramures cate 20.

 

In cursul anului 2020, au fost ucise un numar total de 194.211 porcine, din care: 181.265 de porcine in exploatatii comerciale profesionale, 743 de porcine in exloatatii de tip A si 12.203 de porcine in exploatatiile nonprofesionale.

 

Potrivit sursei citate, valoarea totala a despagubirilor acordate pentru proprietarii a caror animale au fost afectate de virusul pestei porcine africane, pana la aceasta data, este in suma de 204,1 milioane lei.

 



Poti fi interesat si de