APCPR: Autoritatile nu au avut niciodata situatia PPA sub control!

APCPR: Autoritatile nu au avut niciodata situatia PPA sub control!


Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) trage un semnal de alarma privind declinul sectorului carnii de porc la un an de la declansarea celei mai grave crize inregistrate vreodata in Romania din cauza evolutiei Pestei Porcine Africane.

„Autoritatile nu au avut in niciun moment situatia sub control. Bilantul anului 2018 este unul dezastruos, cu minus 35.000 de scroafe de reproductie, cu minus 120.000 de porci livrati la abator si o cifra record de import de 332,0 mii tone carne porc, cea mai mare din ultimii 10 ani. Si in trim. I 2019 productia livrata este mai mica cu 20,6% fata de trim. IV 2018 si scade in continuare?, a declarat Ioan Ladosi, presedintele APCPR.

 

Acesta a facut o expunere a evolutiei pestei porcine africane în Romania si a consecintelor acesteia, a numeroaselor interventii prin care asociatia a cerut autoritatilor statului sa aplice prevederile legale si sa ia masuri pentru combaterea si eradicarea bolii.

 

„Conform ultimelor informari privind evolutia PPA, constatam ca apar noi focare de boala si suspiciuni, unele chiar in zone deja afectate sau cu focare inchise. Ne asteptam ca perioada de vara sa fie o perioada critica si de escaladare a evolutiei PPA, ceea ce va afecta grav piata carnii de porc si va conduce la declinul accentuat al sectorului de cresterea suinelor din Romania. Cauzele reaparitiei de focare PPA sunt mentionate si in concluziile Misiunii Echipei de urgenta veterinara EUVET in Romania (11-13 februarie 2019) care constata ca nu exista o evidenta a animalelor si o limita legala pentru numarul de animale din fermele non-profesionale, ca lipsesc masurile de biosecuritate in acest tip de ferme, ca circulatia si comercializarea porcilor nu se face cu respectarea prevederilor legale, ceea ce reprezinta mari riscuri de reaparitie a PPA?, a adaugat Ioan Ladosi.

 

Misiunea EUVET recomanda sa se adopte si sa se puna in aplicare, in regim de urgenta, noi proiecte legislative nationale de clasificare a fermelor, biosecuritate si controale ale circulatiei porcinelor, fara de care viitorul fermelor comerciale este incert.

 

Fermele comerciale sunt cele mai afectate de aparitia unor focare de PPA in apropierea lor pentru ca urmeaza blocarea activitatii pe perioade ce incep de la minim 30 de zile si pot merge pana la 120 de zile si chiar mai mult, perioade in care fermele nu au nici un venit dar trebuie sa-si sustina activitatea.

 

„Sunt ferme care au pierdut peste 1 mil. euro din cauza blocarii fluxului si nicio autoritate nu s-a implicat in autorizarea si acordarea de sprijin financiar. APCPR a cerut intalniri cu conducerile MADR, MFP si cu Prim Ministrul, dar nu a primit raspuns. APCPR a depus zeci  de interventii in care au cerut autoritatilor responsabile cu securitatea si siguranta alimentara a Rornaniei sa conlucreze, sa protejeze si sa sustina productia de carne de porc din fermele comerciale si sa proiecteze sectorul suin pentru urmatorii ani. Este nevoie de o noua viziune, de completarea legislatiei, de reguli clare pentru toti fermierii, indiferent de rnarimea fermei, de supraveghere si control dar si de sanctionarea celor care nu aplica sau nu respecta legile?, a mai spus presedintele Asociatiei.

 

La conferinta organizata de APCPR au mai participat dr. Dana Tanase, director executiv ARC, dr. Viorel Andronie, presedinte Colegiului Medicilor Veterinari din Romania, Sorin Lupascu si dr. Adrian Balaban, membri CD ai APCPR.

 



Poti fi interesat si de