APCPR: Aparitia pestei porcine, moment de cumpana pentru sectorul de crestere a porcilor

APCPR: Aparitia pestei porcine, moment de cumpana pentru sectorul de crestere a porcilor


Producatorii de carne de porc considera ca aparitia primului focar de pesta porcina africana in Romania este un moment de cumpana pentru sectorul de crestere a porcilor.

apcpr porcine ppaProducatorii de carne de porc considera ca aparitia primului focar de pesta porcina africana in Romania este un moment de cumpana pentru sectorul de crestere a porcilor.


Prin intermediul Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), acestia solicita aprobarea imediata a hotararii pentru modificarea si completarea Programului national de supraveghere, prevenire si control al pestei porcine africane, sustinerea financiara de la buget a programelor exceptionale de biosecuritate in fermele comerciale de crestere a porcilor timp de cel putin un an si aplicarea urgenta a unei politici de restructurare a cresterii porcului in gospodariile taranesti, toate acestea in vederea gestionarii crizei declansate de identificarea virusului PPA intr-o gospodarie de langa Satu Mare.

APCPR se declara ingrijorata de aparitia primului caz de pesta porcina africana intr-o gospodarie din judetul Satu-Mare, in conditiile in care, in ultimii ani, focarele de pesta porcina africana s-au apropiat de granita Romaniei migrand din tarile baltice catre Polonia, Ucraina, Moldova si, mai nou, Cehia, se arata intr-un comunicat al asociatiei.

"Aparitia acestui caz de PPA - speram izolat - era previzibila tinand cont de particularitatile de raspandire a virusului. Reamintim ca pentru pesta porcina africana nu s-a identificat tratament sau vaccin, iar caile de transmitere in mediul domestic sau silvatic sunt din cele mai diverse. Boala nu este transmisibila la om, dar produce imense pagube materiale fermierilor aflati in focar sau in zona de risc, unde toti porcii mor sau trebuie eutanasiati si incinerati in regim de urgenta, fermele fiind izolate si circulatia animalelor drastic restrictionata. Pentru gestionarea crizei declansate de identificarea virusului PPA intr-o gospodarie de langa Satu Mare, aflata la 3,5 kilometri de granita cu Ungaria, respectiv 13,5 kilometri de cea cu Ucraina, APCPR solicita aprobarea imediata a hotararii pentru modificarea si completarea Programului national de supraveghere, prevenire si control al pestei porcine africane, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 830/2016, sustinerea financiara de la bugetul de stat a programelor exceptionale de biosecuritate in fermele comerciale de crestere a porcilor pentru o perioada de cel putin un an, mentinerea regulilor legale privind miscarea animalelor din fermele de porci aflate in afara zonei de risc si aplicarea urgenta a unei politici de restructurare a cresterii porcului in gospodariile taranesti", afirma APCPR.

Producatorii de carne de porc atrag atentia ca acesta este un moment de cumpana pentru sectorul de crestere a porcilor din Romania, un sector in care s-au facut investitii si s-au creat locuri de munca.

"Este un moment de cumpana pentru sectorul de crestere a porcilor din Romania in care s-au investit bani, s-au creat locuri de munca si s-a contribuit masiv la bugetul statului, dar si la securitatea alimentara a populatiei. Fermele profesionale de crestere a porcilor asigura consumatorii de existenta unui inalt standard de calitate si siguranta alimentara. Cerem autoritatilor membre ale Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta sa dispuna masuri imediate si coerente de eradicare a focarului de PPA din judetul Satu-Mare, de protectie si sustinere a activitatii din fermele profesionale de crestere a porcilor si de informare permanenta a populatiei asupra efectelor economice ale bolii, a cailor de transmitere si a masurilor de biosecuritate in gospodariile taranesti", se mai spune in comunicat.

Primul focar de pesta porcina africana in Romania a fost confirmat de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala intr-o gospodarie localizata la periferia municipiului Satu - Mare, acesta extinzandu-se ulterior si la o a doua gospodarie, a anuntat, marti, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Focarul a fost inregistrat la porcii din gospodarii si nu in ferma comerciala, iar animalele din focar au fost ucise, cele sapte cadavre fiind distruse prin incinerare.



Poti fi interesat si de