APCPR, scrisoare deschisa catre autoritati


Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania a transmis o scrisoare deschisa Guvernului Romaniei, Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin care isi exprima indignarea asupra modului in care Ministerul Finantelor Publice tergiverseaza aprobarea HOTARARII de GUVERN pentru distribuirea sumei stabilite in anexa la Regulamentul (UE) nr. 1.853/2015 al Comisiei de acordare a unor ajutoare exceptionale cu caracter temporar fermierilor din sectorul cresterii animalelor, publicat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru consultare publica in data de 01 februarie 2016.

apcpr loAsociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania a transmis o scrisoare deschisa Guvernului Romaniei, Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin care isi exprima indignarea asupra modului in care Ministerul Finantelor Publice tergiverseaza aprobarea HOTARARII de GUVERN pentru distribuirea sumei stabilite in anexa la Regulamentul (UE) nr. 1.853/2015 al Comisiei de acordare a unor ajutoare exceptionale cu caracter temporar fermierilor din sectorul cresterii animalelor, publicat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru consultare publica in data de 01 februarie 2016.

De doua saptamani, Ministerul Finantelor Publice plimba proiectul de act normativ, cere tot felul de explicatii si modificari puerile, cand cel mai simplu era sa se intalneasca elaboratorii din personalul de executie si sa rezolve problema intr-o singura zi, se arata in scrisoarea deschisa semnata de APCPR.
Anuntate in septembrie 2015, ajutoarele exceptionale in cauza prevad alocarea a 420 de milioane de euro statelor-membre UE, din care 11,1 milioane de euro destinate Romaniei (8,8 milioane de euro pentru sectorul de lapte, 2,3 milioane de euro pentru sectorul carnii de porc), pentru a depasi impasul in care se afla sectorul de crestere a porcilor.


Sectorul de cresterea porcilor din Romania se afla intr-o situatie disperata fara precedent, din cauza crizei generale a sectorului european al carnii de porc determinat de embargoul rusesc la importurile de carne de porc din Europa. Ca urmare, importul de carne de porc a crescut cu 9,5% in anul 2014 comparativ cu 2013 si cu 11% in 2015 comparativ cu anul 2013, piata romaneasca fiind sufocata de oferta de carne la preturi foarte mici din comert intracomunitar. Producatorii de porci au fost constransi sa scada pretul de vanzare a porcilor, vand in pierdere si sunt vulnerabili in toate planurile: credite neachitate, incalcarea termenelor de plata la datoriile bugetare si a regulilor de vanzare la nivelul costurilor, neachitarea furnizorilor, nerespectarea programelor de productie la investitiile din fonduri europene, nerespectarea angajamentelor privind aplicarea standardelor superioare de bunastare s.a.m.d., toate impingand catre faliment, explica APCPR in scrisoare.

Nici masura depozitarii private a carnii de porc nu i-a ajutat pe producatorii romani, pentru ca acestia nu dispun de capacitati de depozitare a carnii congelate. In acelasi timp, producatorii romani de porcine nu pot face nici export pe alte piete din cauza restrictiilor sanitare veterinare, desi cazuri de pesta porcina clasica nu au mai fost in Romania de 7 ani si conditiile tehnice sunt realizate. Incapacitatea autoritatilor sanitare veterinare de a sustine producatorii romani in plan extern a determinat aceasta situatie, se mai arata in scrisoare.

Criza din sectorul de crestere a porcilor i-a adus la disperare de fermierii romani. In timp ce fermierii romani sunt disperati si nu stiu ce sa mai faca, autoritatile europene incearca sa mai gaseasca si alte solutii si alte state membre au acordat crescatorilor de porci ajutoare nationale, Ministerul Finantelor Publice din Romania este calm, orb si surd. Fermierii s-au saturat de declaratii de bune intentii cand porcii nu au ce manca, nu poti arunca purceii fatati pe drum, executorii sunt la usa si toate autoritatile dau din umeri si vin in control, avertizeaza Consiliul Director APCPR in scrisoare.

Drept urmare, asociatia cere public autoritatilor responsabile sa comunice, cu termene concrete, ce masuri au prevazut pentru salvarea sectorului de cresterea porcilor din Romania. Daca Guvernul nu va da raspunsuri concrete, APCPR ameninta cu pichetarea institutiilor publice responsabile pana cand acestea se vor trezi si vor constientiza situatia disperata a fermierilor romani crescatori de porcine.



Poti fi interesat si de