APAR: Digitalizarea sectorului agroalimentar, o solutie la efectele pandemiei

APAR: Digitalizarea sectorului agroalimentar, o solutie la efectele pandemiei


Asociatia pentru Promovarea Alimentului Romanesc – APAR a oganizat recent RO AgriFood Hacking - HAR 2020, hackathon-ul dedicat domeniului agroalimentar.

Scopul evenimentului a fost sa puna laolalta oameni talentati pentru a lupta impotriva celei mai mari provocari ale lumii, pandemia COVID-19, folosind digitalizarea sectorului agroalimentar.

 

In perioada de 13-15 noiembrie 2020 entuziasti din diverse domenii, de la studenti, freelancers, ingineri, designeri de software, programatori, pana la specialisti in agricultura, marketing si vanzari au raspuns provocarii APAR de a participa la acest eveniment. Desfasurarea efectiva a hackathon-ului a fost exclusiv online, la concurs inscriindu-se 14 echipe insumand 44 de persoane. Si pentru ca  nu e usor sa rezisti unui concurs maraton desfasurat in mod continuu pe parcursul a 25 de ore, linia de finis a fost trecuta de 10 echipe care au prezentat spre jurizare 12 solutii complete, avand la baza cele 5 teme propuse de APAR.

 

Procesul de elaborare a solutiilor a fost sustinut cu mult entuziasm si profesionalism de 8 mentori, cu vasta experienta in domeniile specifice temelor propuse. Mentorii au fost alaturi de echipe, traind alaturi de participanti emotiile din etapa de prezentare a proiectelor, precum si in cea de alegere a castigatorilor de catre juriu. Alegerea celor 9 membri ai juriului a avut la baza criteriul diversitatii domeniilor de activitate: academic, autoritati publice si societatea civila.

 

Primele 3 echipe castigatoare au fost AngusTerra (ex. AgriTerra) formata din Olimpia Copacenaru, Adrian Stoica, Dan Birtas si Ioan-Teodor Gociman, Transilvania 2020 - Claudiu Franc, Ioan Radu Moldovan, Daniel Ifrim, Chirila Ioan si echipa Agro Control compusa din Cezar Dragos Geambasu si Ciprian Abramov.

 

Marele castigator, AngusTerra a propus o solutie inteligenta de gestionare a pasunilor si a taurinelor crescute in sistem extensiv, bazata pe tehnologii IoT si folosirea imaginilor satelitare. Platforma de smart pasture management vine in ajutorul fermierilor care au nevoie de solutii fezabile pentru eficientizarea si soliditatea afacerilor, avand in vedere dificultatea acestora de a gestiona eficient suprafetele mari de pasuni, mai ales in contextul pandemiei COVID-19.

 

Ce-a de-a doua solutie castigatoare a fost propusa de echipa Transilvania 2020 si se refera la folosirea Inteligentei Artificiale (IA) pentru reducerea cantitatii de substante pentru combaterea bolilor si daunatorilor, a consumului de combustibili fosili si transparenta utilizarii tratamentelor si ingrasamintelor folosite in ferma. Solutia propusa contribuie la reducerea poluarii, a consumului de apa precum si la cresterea calitatii produselor agroalimentare.

 

Pe locul 3 in clasament s-a aflat echipa Agro Control care a prezentat 2 solutii: un modul de agricultura inteligenta care va permite fermierului sa automatizeze cu ajutorul senzorilor fluxul de informatii provenite din agricultura (temperatura, umiditatea, conductivitatea electrica, continutul de apa, nivelul de oxigen, volumul de apa din sol). A doua propunere prezentata de echipa o reprezinta un sistem automat de detectie a daunatorilor care ofera informatii in timp real asupra aparitiei daunatorilor pe diverse culturi.

Toate solutiile propuse vor avea au impact pozitiv asupra mediului si durabilitatii in contextul propus de Pactul Verde European (The EU Green Deal) si a strategiei europene de la Ferma la Consumator (Farm to Fork). De asemenea, solutiile sunt un raspuns la efectele pandemiei COVID-19, prin limitarea interactiunii umane in procesele de productie agroalimentara. Totodata, propunerile introduc elemente de digitalizare in vederea eficientizarii economice in agricultura, prin optimizarea costurilor de productie, reducerea cheltuielilor si a procedurilor de monitorizare.

 

APAR anunta ca primele 3 echipe vor fi recompensate cu premii in produse in valoare de cate 1.000 € fiecare, destinate implementarii solutiilor castigatoare, precum si mentorat pe parcursul urmatoarelor 6 luni pentru dezvoltarea si implementarea celor 3 proiecte castigatoare.

 

Desi nu a fost prezenta pe podium, echipa Click Click Hack a primit un premiu special din partea mentorilor - Mentors Award HAR2020. Maricica Stoica, Liliana Mihalcea, Dimitrie Stoica si Olga Grecu au propus o solutie (HARWa) de valorificare inteligenta a subproduselor si deseurilor de peste rezultate in urma industrializarii pestelui prin care se reduce amprenta de mediu prin eliminarea poluantilor formati la arderea clasica a deseurilor. Avand in vedere ca aceasta echipa a fost premiata onorific de catre mentori, APAR a hotarat sa ofere 5 tablete, care prin generozitatea echipei Click Click Hack vor ajunge la studentii din Cahul (Rep. Moldova) care studiaza in cadrul Facultatii Transfrontaliere din cadrul Universitatii Dunarea de Jos Galati, cu scopul de a sprijini procesul de invatare.

 

Dincolo de solutiile create, hackathon-ul a oferit un mediu de lucru pozitiv participantilor, fiind o sursa uriasa de inspiratie pentru stakeholderii din agricultura, speranta si optimism in aceasta perioada atat de dificila.

 

APAR isi propune, dupa ce restrictiile impuse de pandemie vor inceta, organizarea unor evenimente similare care sa aduca de aceasta data fata in fata specialisti, oameni dedicati pentru a colabora si genera solutii inovative pentru sectorul agroalimentar.



Poti fi interesat si de